11
Mar
2020

Деминери остају без дозвола

Процес деминирања у БиХ, који је у застоју од октобра прошле године, крајем марта ће бити потпуно блокиран јер тада истичу акредитације свим организацијама које се баве тим послом, међу којима су и Оружане снаге БиХ и деминерски тимови Цивилне заштите Републике Српске и Цивилне заштите ФБиХ.

Члановима Комисије за деминирање у БиХ, која је овлашћена за издавање акредитација деминерским организацијама, мандат је истекао 31. октобра прошле године, а Савјет министара БиХ још није именовао нове чланове. Према сазнањима “Гласа Српске”, министарка цивилних послова Анкица Гудељевић упутила је приједлог Савјету министара да за нове чланове Комисије за деминирање умјесто Младена Мркаје, Сувада Џафића и Блажена Ковача именује Јелену Савић, Адема Спахића и Мирну Павловић. Уколико Савјет министара до краја марта не именује нову комисију са задатком да приоритетно продужи акредитације свим организацијама које испуњавају услове, процес деминирања и наставак примјене Стратегије противминског дјеловања биће потпуно блокиран.

На то су јуче упозорили и шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер и командант ЕУФОР-а Рајнхард Тришак који су позвали Савјет министара да што прије именује чланове нове комисије за деминирање. ''Садашњи застој је пријетња безбједном и стабилном окружењу за грађане БиХ, чије је око два одсто територије и даље загађено минама. То што нема комисије угрожава и реализацију деминерских пројеката вриједних десет милиона евра које финансира ЕУ, а Центар за деминирање БиХ (БХМАК) не може да настави сарадњу са организацијама које није акредитовала Комисија за деминирање'', сопштено је из ЕУФОР-а.

У саопштењу се упозорава да ће цјелокупни капацитет за уклањање експлозивних средстава заосталих из рата која нису унутар регистрованих сумњивих минских подручја, крајем марта бити стављен ван функције. Директор БХМАК-а Саша Обрадовић потврдио је за “Глас Српске” да је процес деминирања пред потпуном блокадом, апелујући на Савјет министара да што прије именује нову комисију за деминирање.

''Оружаним снагама БиХ данас истиче акредитација, 19. марта Цивилној заштити ФБиХ, а до 29. марта, када истиче и Републичкој управи цивилне заштите РС, без акредитација ће остати и готово све остале деминерске организације, чиме ће бити потпуно онемогућен наставак започетих пројеката деминирања. Вјерујем да ће Савјет министара препознати озбиљност ситуације и именовати нову комисију те тиме предуприједити блокаду и омогућити несметан наставак процеса деминирања'', каже Обрадовић.

Акредитације: Директор БХМАК-а Саша Обрадовић објашњава да је Комисија за деминирање једино тијело у БиХ овлашћено за акредитовање организација за деминирање. ''Члановима комисије је истекао мандат 31. октобра, а Канцеларија за законодавство БиХ је дала тумачење да не могу да буду у в.д. мандату, односно да не могу да издају акредитације и раде друге послове до избора нове комисије. Предлагано је и да БХМАК издаје привремене акредитације, али и то је оцијењено као незаконито'', објашњава Обрадовић.

Извор: www.glassrpske.com