Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
13
Nov
2017

Деминирање у БиХ мора да буде завршено до 2025. године

Директор Центра за уклањање мина у БиХ Саша Обрадовић изјавио је да је БиХ, према Отавској конвецији, дужна да до 2025. године заврши деминирање коплетне територије. “Центар за уклањање мина је са Норвешком народном помоћи, Оружаним снагама БиХ, те уз помоћ Европске комисије, направио пилот-пројекат комплетног сагледавања ситуације у БиХ. Према нашим процјенама, 2025. година би требала да буде крајњи рок”, рекао је Обрадовић.

У Босни и Херцеговини у току је израда нове стратегије противминског дјеловања 2009-2025. године. “Према процјени урађеној 1996. године, у БиХ је било више од 4.200 километара квадратних минско сумњиве површине, а до сада је очишћено више од 3.900 километара квадратних”, рекао је Обрадовић.

Највећи дио тог посла урадили припадници Центра за уклањање мина. Од завршетка рата од мина погинуло више од 1.600 људи, док су уклањајући мине страдала или повријеђена 43 деминера.

“Нажалост, и ове године имамо шест инцидената проузрокованих минама, а све истраге које су урађене након тога потврдиле су да су људи свјесно ушли у обиљежена минска подручја, што је поражавајући податак”, навео је Обрадовић.

Он је подсјетио да је брзом интервенцијом надлежних служби прошлог викенда спасено троје дјеце која су ушла 300 метара унутар једне минско сумњиве локације. Надаље, Обрадовић је рекао да су активности упозоравања на опасност од мина, које су спроведене за дјецу школског узраста, уродиле плодом, јер протеклих неколико година ниједно дијете није страдало од мина у БиХ.

Извор: www.fokus.ba