Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
21
Dec
2021

Dodijeljeno priznanje za liderku sa invaliditetom za 2021. godinu

Danas je u Gradskoj upravi Bihaća Organizacija amputiraca UDAS, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, dodijelila priznanje „Ravnopravno-različiti”, mladoj Bišćanki Arijel Kurtagić za doprinos u razvoju zajednice i stvaranju društva jednakih mogućnosti. Priznanje je dodijeljeno u kategoriji liderke sa invaliditetom za 2021. godinu.

Arijel Kurtagić je studentica prve godine međunarodnih odnosa i evropskih studija, članica Evropskog parlamenta mladih BiH, suosnivačica međunarodne Radne grupe za pristupačnost u istom tijelu, pokretač Međunarodnog udruženja studenata u Bihaću, bivša omladinska savjetnica britanskog amabasadora u BiH koja je prepoznata kao liderka u zajednici po svom volonterskom radu i djelovanju kroz niz nevladinih udruženja.

U svojim obraćanjima Željko Volaš, predsjednik UDAS-a i Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika istakli su da je Arijal izuzetna individua čija postignuća mogu da posluže kao motivacija i inspiracija drugima u njihovom razvoju i doprinosu zajednici.

“ Nadam se da će ljudi konačno shvatiti da osobe sa invaliditetom nisu samo u potrebi za društvom nego da su one prijeko potrebne društvu za njegov boljitak. “ – kazala je mlada Arijel.

Priznanje “Ravnopravno-različiti” promovira lidere i liderke sa invaliditetom i podiže svjesnost o osobama sa invaliditetom kao jednoj od najozbiljnije marginalizovanih skupina čiji se talenti i potencijali nedovoljno koriste a doprinos u razvoju zajednice često ignoriše. Priznanje je prvi puta dodijeljeno 2020. godine u okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“, koji je finansirala Evropska unija. Organizacija amputiraca “UDAS” nastavlja sa dodjelom priznanja i nakon završetka pomenutog projekta, smatrajući ga dobrom praksom u promociji postignuća i doprinosa osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.