12
Jun
2019

Економска подршка за 14 особа са инвалидитетом

У оквиру пројекта ‘’Неформалним запошљавањем до веће економске самосталности ратних војних инвалида, ампутираца и других особа са инвалидитетом’’ којег је реализовала Организација ампутираца УДАС у партнерству са регионалним удружењима ампутираца Добој, Бијељина, Требиње, Источно Сарајево и Бања Лука, економски је подржано укупно 14 корисника, особа са инвалидитетом из Републике Српске у новчаном износу по 2.500,00 КМ.

Економска подршка се односила на набавку алата и опреме за проширење и покретање бизнис плана као што су набавка опреме за сточни фонд, пчеларство, алата за аутомеханичарску радњу, столарску радионицу, набавку мотокултиватора, фреза. Циљ пројекта био је повећање прихода у породицама ратних војних инвалида, ампутираца, жртава мина и других особа са инвалидитетом путем неформалног запошљавања с циљем њихове веће економске самосталности.

Васо Мијић (51), из Приједора је особа са инвалидитетом из Приједора. Живи у домаћинству са супругом, сином и родитељима. Бави се пољопривредом.’’Набавка фрезе ће ми много помоћи у обради моје земље, пошто не могу да копам и нећу морати више да плаћам другима услуге да ми обрађују земљу. Пошто живим од пољопривреде ја и моја породица ова донација ми много значи’’, изјавио је Мијић.

Жарко Ристић (48), из Бијељина је особа са инвалидитетом, жртва мине са 80% инвалидитета из Доње Буковице, Бијељина. Живи са супругом, троје дјеце и старим оцем. Баве се пољопривредом и сточарством од чега и живе. ''Донирана опрема коју сам добио, а то је сјетвоспремача и расипача гнојива, ми много значи и драго ми је да се и мене неко сјетио. Захваљујем се Регионалом удружењу ампутираца Бијељина које ме је предложило, захваљујем се донатору, механизација ће ми појефтинити и олакшати рад јер до сада сам плаћао услуге за кориштење ових алатки'', изјавио је Жарко Ристић.

Пројекат је финансиран од стране Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Приједор у укупном новчаном износу од 35.000,00 КМ.