Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
21
Dec
2020

Izložba crteža Škole crtanja i slikanja

Kolektivna izložba likovnih radova polaznika Škole crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta biće otvorena 26. decembra (subota) 2020. godine u period od 11:00 do 13:00 u Kulturnom centru UDAS, ul. Sime Miljuša br.2. Banja Luka. Zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, te preporuka Instituta za javno zdravstvo Republke Srpske, broj posjetilaca na otvaranju izložbe biće ograničen.

Na kolektivnoj izložbi će biti predstavljeni crteži polaznika koja su crtali i slikali u protekla četiti mjeseca u školskoj 2020 godini. Kako bismo ispoštovali sve epidemiološke preporuke nadležnih institucija, ukupan broj polaznika u školskoj 2020/2021 bio je manju u odnosu na raniji semestar, te je ukupno 20 polaznika, djece sa i bez invaliditeta pohađalo časove Škole u periodu septembar – decembar 2020. Polaznici Škole su svake subote sticali nova znanja iz slikartsva na zadatu temu uz podršku voditeljice Škole, Tatjane Ratković Bosnić, magistar grafike, i asistentice, Vesne Vujaković.

Polaznici Škole, tradicionalno su, povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika uradili 100 novogodišnjih čestitki koje su distribuisane institucijama, organizacijama osoba sa invaliditetom,organizacijama civilnog društva, kao i mnogobrojnim našim partnerima, saradnicima i donatorima u BiH i Regiji.

Škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta, počela je sa realizacijom 2007. godine. Školu su, pri Kulturnom centru UDAS, u formi pilot projekta, pokrenuli mladi umjetnici sa Akademije likovne umjetnosti Banja Luka. Misija Škole crtanja i slikanja je ostala nepromjenjena sve ove godine, a usmjerena je na poticanje uvažavanja različitosti, te promociju prava i mogućnosti djece sa i bez invaliditeta zasnovane na konceptu poštovanja ljudskih prava. Cilj naše Škole jeste da ona bude sigurno mjesto gdje će mladi polaznici, djeca sa i bez invaliditeta, iskazati svoje umjetničke i kreativne potencijale uz stručno vođstvo posvećenih profesora likovne kulture. Škola daje mogućnost promocije i predstavlja primjer inkluzivnog pristupa u radu sa djecom sa invaliditetom kao jednog od važnih segmenta u postizanju ravnopravnog odnosa prema djeci sa invaliditetom u našem društvu. Polaznici Škole kroz različite crtačke i slikarske tehnike, stvarajući vlastita umjetnička djela stiču nova znanja kako u oblasti crtanja i slikanja tako i u razumijevanju i prihvatanju koncepta različitosti, jednakih mogućnosti za djecu sa invaliditetom. Škola je prostor u kojem polaznici svih uzrasta stiču vrijedne životne vještine, uspostavljaju divna i dugotrajna prijateljstva, grade samopuzdanje i potiču jedni druge u okruženju uvažavanja i stvaranja.

Polaznicima Škole čestitamo na uspješno završenom polugodištu, te najavljujemo da Škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta nastavlja sa radom nakon zimskog raspusta ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija virusa korona. Sve informacije o nastavku rada Škole crtanja i slikanja u 2021 godini biće objavljeni na web sajtu www.udas.rs.ba kao i na profilima društvenih mreža Organizacije UDAS.