17
Jun
2019

Луткарском представом завршавамо рад Школе цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета

Колективна изложба ликовних радова полазника Школе цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета биће отворена 22. јуна (субота) 2019. године у 19:00 часова у Културном центру УДАС, ул. Симе Миљуша бр.2. Бања Лука. Поред изложбе, полазници Школе премијерно ће, за све посјетиоце, извести луткарску представу ‘’Три прасета’’.

На колективној изложби ће бити представљени ликовни радови, цртежи полазника која су цртали и сликали у протеклих пет мјесеци. Школу цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета у претходном полугодишту које је трајало од фебруара до јуна 2019. године похађало је укупно 40 дјеце са и без инвалидитета узраста од 6 до 18 година. Полазници Школе су сваке суботе стицали нова знања из сликартсва на задату тему. Полазнике Школе водила је Сандра Мићић, професор ликовне културе.

О Школи цртања и сликања: Школа цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета, почела је са реализацијом 2007. године. Школу су, при Културном центру УДАС, у форми пилот пројекта, покренули млади умјетници са Академије ликовне умјетности Бања Лука. Мисија Школе цртања и сликања је остала непромјењена све ове године а усмјерена је на потицање уважавања различитости, те промоцију права и могућности дјеце са и без инвалидитета засноване на концепту поштовања људских права. Циљ наше Школе јесте да она буде сигурно и потицајно мјесто гдје ће млади полазници, дјеца са и без инвалидитета, исказати своје умјетничке и креативне потенцијале уз стручно вођство посвећених професора ликовне културе. Школа даје могућност промоције и представља примјер инклузивног приступа у раду са дјецом са инвалидитетом као једног од важних сегмента у постизању равноправног односа према дјеци са инвалидитетом у нашем друштву. Полазници Школе кроз различите цртачке и сликарске технике, стварајући властита умјетничка дјела стичу нова знања како у области цртања и сликања тако и у разумијевању и прихватању концепта различитости, једнаких могућности за дјецу са инвалидитетом. Школа је простор у којем полазници свих узраста стичу вриједне животне вјештине, успостављају дивна и дуготрајна пријатељства, граде самопуздање и потичу једни друге у окружењу уважавања и стварања.
До сада је кроз програм рада Школе прошло је преко 100 дјеце са и без инвалидитета, узраста од 6 до 18 година.

Полазницима Школе честитамо на успјешно завршеном полугодишту, те најављујемо да Школа цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета наставља са радом у септембру 2019. године у школској 2019/2020, након љетњег распуста.

Школа цртања и сликања се реализује у оквиру пројеката из области културе којег подржава Одјељења за борачко инвалидску заштиту Града Бања Лука за 2019. годину.