Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
02
Oct
2017

Почиње обиљежавање Међународне недјеље дјетета

''Дјечији свијет, мој свијет'', овогодишњи је мото Међународне недјеље дјетета које почиња данас, 2.октобра 2017. године. Дјечија недјеља обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а циљ манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности са потребама дјеце, њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.

У програм обиљежавања дјечије недјеље укључила се и Организација ампутираца УДАС РС. Наиме, полазници наше Школе цртања и сликања за дјецу са и без инвалидитета одржаће данас, 02. октобра 2017. ликовну радионицу у згради Владе Републике Српске у Бањалуци са почетком у 12:00 часова. На радионици ће учествовати око 13 малишана, дјеца са и без инвалидитета који ће представити своје умјетничке и креативне потенцијале. Ликовна радионица биће прилика да се пошаље позив за већу подршку дјеци са инвалидитетом.

Обиљежавање дјечије недјеље је прилика да се укаже на одговорност породице, државе, школе, здравствених, социјалних и других институција према дјеци, као и на обавезу поштовања Конвенције УН-а о правима дјетета. Конвенција о правима дјетета је међународни документ, усвојен на Генералној скупштини Уједињених нација 1989. године, а садржи универзалне стандарде које држава потписница Конвенције мора гарантовати сваком дјетету. У Конвенцији се говори, прије свега, о обавезама одраслих према дјеци као и о обавезама бројних друштвених фактора који учествују у заштити дјеце.