Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
19
Apr
2019

Министар Шеранић у посјети Организацији УДАС

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић посјетио је данас Организацију ампутираца УДАС гдје је са предсједником ове органицаије Жељком Волашем и члановима разговарао о њиховом раду и подршци Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. На састанку је било ријечи о активностима УДАС-а када је у питању помоћ и подршка жртвама мина, али и свеокупној подршци особама са инвалидитетом.

„Ове године обиљежава се 20 година од ступања на снагу Конвенције о забрани противпјешадијских мина, свеобухватног одговора међународне заједнице на хуманитарне проблеме изазване противпјешадијским минама. Циљ је да се одговори на глобални позив држава потписница Конвенције симболично названим: Заврши посао, да се што прије, а најкасније до 2025. године, испуне преостале обавезе из Конвенције“, поручио је Волаш.

Он је захвалио Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске на подршци УДАС-у како у медицинској тако и у социјалној рехабилитацији.

„Захваљући раду центара за ментално здравље ампутирци и ратни ветерани имају и на нивоу примарне здрваствене заштите подршку у очувању менталног здравља, а Организација УДАС је у неколико наврата организовала едукацију за раднике центара“ нагласио је Волаш.

Такође, Организација УДАС у свом саставу, као одговорна организација има и школу цртања. „Наши радове у виду разгледница добијали су мали пацијенти који су упућивани на лијечење путем Фонда солидарности за дијаглостику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. Радовима смо оплеменили и просторе бројих здравствених установа и Родитељске куће у Бањалуци“, рекао је Волаш.

Министар Шеранић је подсјетио да у складу са Правилником о праву на медицинска средства, особе са инвалидитетом имају право и на медицинска средства.

„Од прошле године ратним војним инвалидима у Републици Српској је омогућено да добијају новчана средства за помагала које им додјељује Министарство рада и борачко инвалидске заштите, тако да им је на овај начин омогућено да сами бирају помагала која су им потребна“ поручио је министар Шеранић.

Он је додао да је у прошлој години почео да се примјењује и нови Правилник о продуженој медицинској рехабилитацији, којим су управо већа права дата лицима са инвалидитетом и значајно су поједностављене процедуре остваривања овог права. Захваљујући новом правилнику осигураници са ампутацијама, те параплегијом и тетраплегијом, могу да остваре право на обнову медицинске рехабилитације само на основу упутнице породичног доктора.