Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
07
Aug
2018

Осми састанак држава чланица Конвенције о забрани касетне муниције

Осми састанак држава чланица (8МСП) Конвенције о забрани касетне муниције одржаćе се од 3.-5. Септембра 2018. године у просторији VIII у Палати дес Натионс у Женеви, Швајцарска. Информације о састанку су сада доступне на веб страницама UNOG и CCM. Имајте на уму да ćе се пружене информације редовно ажурирати пошто се датум састанка приближава.

Шта је Конвенција о забрани употребе касетне муниције? Конвенција о касетној муницији је правни инструмент који забрањује сву употребу, производњу, пренос и складиштење касетне муниције. Осим тога, успоставља оквир за сарадњу и помоћ како би се осигурала адекватна помоć преживјелим и њиховим заједницама, чишćење контаминираних подручја, образовање о смањењу ризика и уништавање залиха. Ратификацијом или приступањем Конвенцији, државе уговорнице се обавезују да никада не употребљавају, производе, складиште или преносе касетну муницију. Поред тога, државе уговорнице се обавезују да ćе уништити постојеćе залихе у року од осам година; да ће очистити загађено земљиште за десет година; помагати жртвама; пружити техничку, материјалну и финансијску помоć другим државама чланицама; предузимање мера транспарентности и промовисати универзално поштовање Конвенције.

Употреба касетне муниције оставља велики број опасних неексплодираних убојних средстава. Такви остаци убијају и повређују цивиле, ометају економски и друштвени развој и имају друге озбиљне посљедице које настају годинама и деценијама након употребе.

Конвенција о забрани употребе касетне муниције усвојена је 30. маја 2008. године у Даблину, Ирска и потписана 3-4. Децембра 2008. године у Ослу у Норвешкој, Конвенција о касетној муницији ступила је на снагу 1. августа 2010. До данас је 120 држава посвеćено циљевима Конвенције, од којих 103 су постале државе чланице, а 17 су потписнице.

Босна и Херцеговина је 2008. године потписала Конвенцију о забрани касетне муниције. Године 2010. Конвенцију је ратификовала, а иста је ступила на снагу 01.03.2011. године.

Све додатне информације у вези осмог састанка држава чланица Конвенције о забрани касетне муниције можете погледати на следећем линку: http://www.clusterconvention.org/8msp/