Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
20
Apr
2021

Петиција за приоритетно вакцинисање особа са инвалидитетом у БиХ

Према истраживању Свјетске здравствене организација (СЗО), око 15% свјетске популације живи с неким обликом инвалидитета. Држава Босна и Херцеговина нема јединствени регистар особа са инвалидитетом (ОСИ), па тако немамо ни прецизне податке о броју особа с инвалидитетом. Познато је да према резултатима пописа 2013. године неку врсту потешкоће има 8,3% популације у Босни и Херцеговини, што значи да најмање 300.000 људи у БиХ има неки степен инвалидитета. Иако процјене говоре да у БиХ има око 500.000 особа са неком врстом инвалидитета. Пандемија ЦОВИД-19 посебно је погубна за особе с инвалидитетом, а недавна истраживања показују да је три пута већа вјероватност да ће особе с инвалидитетом умријети од вируса у односу на опћу популацију.

Приликом планирања процеса вакцинације у Босни и Херцеговини особе са инвалидитетом су заборављене или су једноставно остављени по страни због сличног третмана у друштву и прије почетка пандемије, укључујући немогућност за образовање, запошљавање, финансијску подршку и здравствену заштиту.

Пандемијска ограничења и неприступачни подаци о здравственој заштити учинили су сналажење у здравству за многе особе с инвалидитетом још сложенијим, посебно онима који су мање способни за управљање дигиталним рјешењима. Што значи да не могу сви правовремено приступити потребној здравственој заштити.

Ови проблеми су препознати на свјетском нивоу, те је Тхе Интернатионал Дисабилитy Аллианце (ИДА) у име особа са инвалидитетом и њихових организација, као и мрежа подршке широм свијета, позвала све владе, агенције Уједињених народа и приватни сектор да одмах подузму све мјере како би осигурале да особе са инвалидитетом и мреже подршке имају приоритетни приступ вакцинацији и давакцине ЦОВИД-19 буду доступне и бесплатним за особе с инвалидитетом. Оригинални документ можете прочитати у наставку ida_recommendations_on_accessing_covid-19_vaccinations_final_01.12.20.pdf

Многе државе свијета су се одазвале на овај позив, али неке државе су особе са инвалидитетом ставили у приоритет за вакцинисање и прије овог позива, као што је на примјер Канада.

Овим путем позивамо власти на свим нивоима у Босни и Херцеговини да под хитно све особе са инвалидитетом и оне који брину о њима ставе на листу приоритета за вакцинисање (одмах иза здравствених радника). У противном одговорни надлежни органи у Босни и Херцеговини могу се суочити са посљедицама неправовременог реаговања, а тиме и изазвати нову дискриминацију особа са инвалидитетом и њихових права на живот и здравствену заштиту. Такође позивамо здравствене институције да прилагоде своје протоколе у болници и заједници тако да се особе с инвалидитетом могу лако вакцинисати, али и тестирати на ЦОВИД-19, те могу изолирати и лијечити. Особе са инвалидитетом су важне и ова пандемија само је нагласила тужну стварност да се као држава не понашамо одговорно и савјесно према особама с инвалидитетом. Сви морамо бити свјесни и искрено сарађивати како бисмо осигурали да особе с инвалидитетом имају приоритет, истовремено рјешавајући друге проблеме који их излажу ризику.

Овим путем вас молимо, да својим потписом на овом линку подржите нашу иницијативу коју ћемо упутити свим надлежним институцијама, те нам је од велике важности да добијемо подршку у што већем броју потписа.

Глобал Аналитика као организација који већ дужи низ година пружа подршку у заштити и промоцији људских права особа с инвалидитетом, уз ово писмо ће доставити и списак потписника надлежним институцијама.

Извор: