Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
26
Oct
2021

Почео едукативни тренинг ''Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у Босни и Херцеговини''

Едукативни тренинг у области пчеларства за жртве мина у Босни и Херцеговини почео је данас 26.10. 2021. године у хотелу Босна у Бања Луци. Тренинг се реализује у оквиру пројекта ''Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у Босни и Херцеговини'' а који реализују ИТФ Словенија, Пчеларска академије Словеније и Организација УДАС уз финансијску подршку Министарства вањских послова Републике Словеније и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Српске. На тренингу учествује 30 жртава мина и чланова породиице из Босне и Херцеговине.

Циљ тренинга је осопособити жртве мина за вођење малих бизниса у области пчеларства, могућност набавке дијела опреме за пчеларство, као и начин умрежавања жртава мина који се баве пчеларством. Едукатори тренинга су стручни инструктори пчеларства из Републике Словеније.

Већина жртава мина у БиХ живи у руралним подручјима и у тешкој материјалној ситуацији. Суочени су са свакодневним изазовима како омогућити члановима своје породице нормалан живот. Због инвалидитета сусрећу се с безбројним препрекама, посебно у проналажењу посла. Тако долази до њихове социјалне искључености. Пчеларство је одличан начин за успостављање стабилних прихода домаћинства и побољшање квалитета живота угрожених друштвених група (жртва мина). То захтијева мало почетних улагања и не захтијева сложене технологије за рад јер се могу користити материјали из локалних извора. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мање пољопривредне дјелатности на мјестима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски. Пчеларство стога нуди бројне могућности запошљавања и за особа са инвалидитетом, јер се заснива на раду код куће. Имајући у виду значај бављења пчеларства у процесу рехабилитације особа са инвалидитетом, тренинг представља уједно и прилику за стицање нових знања и вјештина у области пчеларства од стране стручних инструктора у области пчеларства.

Тренинг се реализује у периоду од 26. - 28.10.2021. године у Бања Луци.