Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
26
Nov
2018

Почео састанак држава потписница Конвенције о забрани мина

Седамнаести састанак држава потписница (17МСП) Споразума о забрани мина почео је данас 26. новембра 2018. године у Женеви. Циљ састанка је да сви актери укључени у процес деминирања, међународну сарадњу, помоћ жртвама и друга питања од значаја за Отавску конвенцију, процијене статус својих обавеза у складу с Конвенцијом и могућности развоја нових и иновативних идеја / смјерница како би се осигурала његова свеобухватна имплементација.

Овом састанку присуствују државе чланице, представници држава посматрача, цивилног друштва, међународних организација, приватног сектора и сви остали који имају интерес за достизање циља из Мапуто акционог плана: Свијет без мина до 2025. године.

Државе чланице су се обавезале да ће радити на забрани свих активности везаних за противпјешадијске мине, како би заштитиле не само своју националну сигурност, него и глобалну људску сигурност.

Делегација Босне и Херцеговине такође учествује на састанку и представиће ревидирани захтјев за продужење рока за чишћење мина до 1. марта 2021. године.