01
Jul
2019

Пут ка Европској унији: Особе са инвалидитетом ће извјештавати о стању људских права у БиХ

Дводневна едукација за особе са инвалидитетом на тему ''Мониторинг и извјештавање за потребе писања алтернативних извјештаја'' одржана је у Теслићу, 26. и 27.06.2019. Едукација је отворена дискусијом о појму инвалидности: од дискриминације са којом се особе са инвалидитетом свакодневно сусрећу, па све до поштовања људских права особа са инвалидитетом. На каквом је путу Босна и Херцеговина према ЕУ по овом питању, може се сазнати у досадашњим извјештајима о поштовању људских права особа са инвалидитетом које су учеснице/и прегледали и коментарисали. Разговарало се о извјештајима који долазе од владиних институција и невладиних организација, али такођер и о алтернативним извјештајима и ЕУ мониторингу.

Другог дана едукације фокус је стављен на сам појам мониторинга људских права; какав је његов значај, те какве кораке предузети у процесу планирања. Говорило се о мониторингу система и сервиса, индивидуалних искустава, те о врло битном мониторингу друштвених ставова. Учеснице/и су едуковани и о томе како резултате мониторинга укључити у извјештавање о стању људских права особа са инвалидитетом.

''Равноправно Различити'' је пројекат препознат и подржан од стране ЕУ, којим се босанскохерцеговачке организације цивилног друштва оснажују како би се интензивније укључиле у процес европских интеграција, управо са фокусом на повећање социјалне укључености и недискриминацију особа са инвалидитетом.

Након расписаног позива за пријаве учесница/ка, који су у мотивационим писмима исказали жељу за овом едукацијом како би се још активније укључивали у процесе мониторинга и извјештавања о стању људских права за особе са инвалидитетом у БиХ, одабрано је њих 12 из различитих дијелова земље. Едукацију је, у оквиру пројекта «Заједница различитих, али равноправних грађана», предводила магистрица психологије Ира Адилагић, активистица у сфери људских права за особе са инвалидитетом.

Пројекат подржава Европска унија, а реализују Организација УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Удружењем ''Нешто Више'' Сарајево.