Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
11
Nov
2021

Разговор са студентима Високе медицинске школе Приједор

Представници Организације ампутираца УДАС данас су посјетили студенте треће године ЈУ Високе медицинске школе у Приједору, смјер Физиотерапија и Радна терапија. Циљ посјете био је упознавање са радом и активностима Организације, посебно са програмом који се односи на опоравак и рехабилитацију жртава мина, ампутираца, проблеме са којима се сусрећу ампутирана лица као и о програмима опоравка ампутираца.

Студенти су имали могућност да разговарају са нашим представницима, ампутирцима који су преживјели трауму губитка екстремитета. Са студентима смо подијелили искуства након преживљене траума, затим о начину живота са ампутацијом, важности квалитетне интеграцији у друштвену заједницу, као и важности улоге породице у процесу опоравка, те односа друштва према особама са инвалидитетом. Након конструктивне дискусије и разговора са студентима, приказани су видео материјали који на један афирмативни и едукативан начин представљају особе са инвалидитетом, али и указују са којим проблемима се сусрећу особе са инвалидитетом. Студенти су имали могућност да погледају два видео материјала на тему:

  1. Сексуалног и репродуктивног здравља жена са инавлидитетом који је настао у оквиру пројекта ''Заједнице различитих, али равноправних грађана'' којег је реализовала Организација УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана и УГ ''Нешто Више'' Сарајево, а финансирала Европска унија као и
  2. Виде материјал кампање ''Хероји међу нама '' коју реализује друштвено одговорна кампања Молсон Цоорс и њихов бренд Јелен пиво и Органитација УДАС

Посјета и разговор са студентима о питању инвалидитета особа са инвалидитетом представља дио студијске посјете у оквиру програма рада Високе медицинске школе у Приједору за студенете треће године.