Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
31
Oct
2018

Сарадња студената ЈУ Високе медицинске школе Приједор и Организације УДАС

Представници Организације ампутираца УДАС РС јуче су посјетили студенте треће године ЈУ Висока медицинска школа у Приједору, смјер Физиотерапија и Радна терапија. Циљ посјете био је упознати студенте ове установе са радом и активностима Организације, посебно са програмом који се односи на опоравак и рехабилитацију жртава мина, ампутираца, проблеме са којима се сусрећу ампутирана лица, начин кориштења ортопедских помагала, третман батаљка као и о програмима опоравка ампутираца.

Студентима је презентован рад Организације од њеног оснивања до данас, изазове са којима се Организација сусретала, као и кључне проблеме са којима се свакодневно сусрећу ампутирана лица. Такође, студентима је указао на велику и значајну улогу физиотерапеута у процесу опоравка од траума, након ампутације односно губитка дијела екстремитета кроз коју пролази сваки ампутирац.

Студенти су имали могућност да разговарају са нашим члановима, ампутирцима, који су преживјели трауму губитка екстремитета. Наши чланови су са студетима подијелили своја лична искуства након преживљене траума, затим о начину живота са ампутацијом, важности квалитетне интеграцији у друштвену заједницу, као и важности улоге породице у процесу опоравка, те односа друштва према особама са инвалидитетом.

Организација УДАС и ЈУ Висока медицинска школа из Приједора већ пет година реализују успјешну сарадњу, што уједно представља и дио обавезне студијске посјете у оквиру програма рада Високе медицинске школе у Приједору за студенете треће године.