Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
29
Aug
2018

Умјетници са инвалидитетом сликају за БиХ без мина, баријера и жртава

Са циљем социо-економског оснаживања и интеграције жртава мина и њихових породица у 11 минама угрожених општина у БиХ, јуче је у Бања Луци отворена ликовна колонија “Говоримо о способностима!“ која се организује у оквиру пројекта који финансира Европска унија. Догађај је окупио двадесетак умјетника са и без инвалидитета из десетак минама угрожених општина у Босни и Херцеговини који ће сликати у периоду од 27. до 29. августа 2018. године у парку Петар Коћић у Бања Луци.

Слоган "Говоримо о способностима!” – Умјетници са инвалидитетом сликају за БиХ без мина, баријера и жртава – под којим се ликовна колонија одвија подсјећа на потребу да се осигура безбједно (без мина) окружење, које је приступачно (без баријера) преживјелим од мина и другим особама са инвалидитетом. Слоган такође, указује на потребу да се, не само спријече нови мински инциденти са људским жртвама (без жртава), већ да се оснаже жртве мина и друге особе са инвалидитетом, како би остварили права и развили своје потенцијале, те учествовали у развоју својих заједница као потпуно интегрисани грађани.

У оквиру активности, јучер се одвијала једнодневна дјечја колонија за 14 дјеце из минама угрожених општина Бановићи, Лукавац и Петрово како би подржала једну од кључних порука ликовне колоније - "Сигурне заједнице за сигурно дјетињство". Дјеца - жртве мина - не смију остати запостављена. Број дјеце страдале у минским инцидентима у БиХ у посљедњој деценији се знатно смањио, међутим барем 100.000 дјеце наставља да живе у заједницама погођеним минама, гдје је њихова сигурност и право на сигурно дјетињство и даље угрожено.

Умјетничка дјела настала на ликовној колонији ће у наредном периоду бити изложена у свих 11 пројектних општина, у циљу промоције права, капацитета и креативних потенцијала преживјелих од мина и особа са инвалидитетом и подизања свијесности јавности о питањима која се тичу утицаја мина и инвалидности.

Ликовна колонија представља само једну од активности која се одвија у оквиру пројекта 'Интегрисана социо-економска подршка жртвама мина у БиХ”, који финансира Европска уније у вриједности од око 350.000 еура. Пројекат проводи невладина организација World Vision у партнерству са Организацијом ампутираца „УДАС“.