Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
29
Oct
2021

Успјешно реализован тренинг у области пчеларства за жртве мина у БиХ

Тродневни едукативни тренинг у области пчеларства за жртве мина у Босни и Херцеговини успјешно је реализован у протекла три дана у Бања Луци. На тренингу је учествовало 30 жртва мина из БиХ који се баве пчеларством и који планирају да покрену бизнис у овој области. Циљ тренинга био је осопособити жртве мина за вођење малих бизниса у области пчеларства те успоставити најбољи начин за умрежавање жртава мина који се баве пчеларством.

Марић Паво из Прозор-Рама једна од учесника тренинга казао је да се бави пчеларством већ дванаест година и посједујем око 100 кошница. ‘’На тренинг сам дошао отворен за стицање нових знања. Веома сам задовољан начином предавања и радује ме што сам сазнао да неке ствари које примјењујем у свом пчелињаку користе и стручњаци из Словеније’’, изјавио је Марић.

Пчеларство је одличан начин за успостављање стабилних прихода домаћинства и побољшање квалитета живота жртава мина. То захтијева мало почетних улагања и не захтијева сложене технологије за рад јер се могу користити материјали из локалних извора. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мање пољопривредне дјелатности на мјестима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски. Пчеларство стога нуди бројне могућности запошљавања и за особа са инвалидитетом, јер се заснива на раду код куће.

‘’Иако се пчеларством бавим 12 година, пчеларство је такав посао да се никада не може све научити и увјек је потребно ићи на оваква предавања како би се стекла нова знања и вјештине, тако да сам и на овом предавању сазнао неке нове технологије које ћу покушати примјенити на свом пчелињаку. Мислим да је ово предавање било веома квалитетно те је као такво унаприједило моје знање из пчеларства’’, изјавио је Жељко Убипарип из Бања Луке.

Едукатори тренинга су били стручни инструктори из Словеније који су учесницима тернинга пренијели корисна знања на тему како радити узимљавања пчелињих заједница, затим који је процес прољетног развоја пчелињих заједница, како припремити пчелиње заједнице за пашу, те које су технике прикупљања пчелињих производа. По завршетку тренинга свим учесницима тренинга додијељени су цертификати о успјешно завршеној едукацији те им је подијељен дио пчеларске опреме.

‘’Захвални смо нашим пријатељима и партнерима из Словеније који су подијелили корисна знања са нама по питању пчеларства. Имајући у виду значај бављења пчеларства у процесу рехабилитације особа са инвалидитетом, тренинг је био идеалан начин да се размијене искуства, знања и вјештине у овој области од стране стручних инструктора у области пчеларства. Захваљујемо се донаторима који су омогућили успјешну реализацију ове активности’’, изјавио је координатор пројекта Гостимир Радуловић.

Тренинг је реализован у оквиру пројекта ''Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у Босни и Херцеговини'' а који реализују ИТФ Словенија, Пчеларска академије Словеније и Организација УДАС уз финансијску подршку Министарства вањских послова Републике Словеније и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Српске.