Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
15
Feb
2019

Утврђене категорије возила која неће плаћати путарину на аутопутевима у Републици Српској

Возила у власништву лица с инвалидитетом, која превозе обољеле од ријетких болести и Републичке управе цивилне заштите ослобођена су плаћања путарине на ауто-путевима и брзим путевима у Републици Српској, потврђено је у Влади Републике Српске.

Одлуку о ослобађању од плаћања путарине донио је у сриједу Надзорни одбор предузећа "Аутопутеви Републике Српске" чиме су Управа и Надзорни одбор овог јавног предузећа реализовали обавезе које су им дате закључком Владе од 12. августа 2018. године.

Надзорни одбор "Аутопутева" усвојио је Правилник о поступку и начину остваривања права на ослобађање плаћања путарине којим су обухваћене поменуте три категорије.

Влада је обавезала Управу и Надзорни одбор "Аутопутева" да ослободе од плаћања путарине возила у власништву лица са инвалидитетом са 80 одсто и више тјелесног оштећења и лица код којих је утврђено тјелесно оштећење које има за посљедицу неспособност доњих екстремитета од најмање 60 одсто.

Закључком Владе повластице су предвиђене и за удружења и савезе организација лица са инвалидитетом, који имају статус удружења од јавног интереса у РС, те да од плаћања путарине буду ослобођена и возила којим се превозе обољели од ријетких болести у сврху лијечења и возила Републичке управе цивилне заштите.

У наставку можете преузети:

  1. Извод из измијењеног Правилника о поступку и начину остваривања права на ослобађање плаћања путарине
  2. Форму захтјева

Izvod iz Pravilnika.pdf

Forma zahtjeva.pdf