Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
22
Apr
2021

Више средстава за реализацију Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину

Влада Републике Српске донијела Одлуку о измјени Одлуке о усвајању Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2021. годину.Измјенама ове одлуке, на приједлог предсједника Владе и министра рада и борачко - инвалидске заштите, Влада Републике Српске издвојила је додатна средства за реализацију Акционог плана запошљавања, која сада износе 19.806.000 КМ умјесто првобитно планираних 12.188.000 КМ.

Према ријечима помоћника министра рада и борачко-инвалидске заштите Мире Васић, Акционим планом запошљавања за ову годину, донесеним у јануару, обезбијеђено је 12.188.000 КМ за запошљавање 2.882 лица кроз реализацију четири програма запошљавања. "Међутим, након затварања јавног позива, који је трајао од 15. фебруара до 15. марта, констатовано је да је велика заинтересованост послодаваца и незапослених за коришћење подстицајних средстава", рекла је Мира Васић на конференцији за новинаре након сдједнице Владе.

Само за програм подршке запошљавању дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и незапослених демобилисаних бораца, за који је првобитно планирано три милиона КМ за самозапошљавање 300 лица, пријавило се 1.401 лице. "Од укупног броја пријављених, 67 бораца и шесторо дјеце погинулих бораца нису испуњавали услове, јер су у претходном периоду већ користили ова средства, док су 1.334 лица испуњавала услове јавног позива, од чега 1.227 демобилисаних бораца и ратних војних инвалида и 107 дјеце погинулих бораца", објаснила је Васићева.

Она је додала да су на приједлог предсједника Владе и министра рада и борачко - инвалидске заштите средства повећана на 19.806.000 КМ, што је за седам милиона КМ више у односу на први Акциони план, чиме би се запослило укупно 4.118 лица. "Оно што је битно напоменути је да је првобитни план допуњен новим програмом запошљавања приправника дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом и то 77 лица, који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање", навела је Васићева.

За овај пројекат, додала је, биће издвојено 763.882 КМ, а са реализацијом тог програма на Заводу запошљавање више неће бити дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом који нису завршили приправнички стаж. Васићева је рекла да ће средства која нису утрошена у претходно реализованим пројектима, од око 500.000 КМ, бити пренесена на програм запошљавања циљних категорија код послодавца.

Тиме је за овај програм умјесто планираних 925 лица сада планирано запошљавање 1.075 лица.

Извор: www.vladars.net