Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
31
Jan
2020

За БиХ без мина до 2025. потребно 336 милиона КМ

Да би БиХ до 2025. године била ослобођена од мина, како је предвиђено Стратегијом деминирања 2019-2025, неопходно је 336 милиона КМ, изјавио је јуче у Сарајеву директор Центра за уклањање мина (БХМАК) Саша Обрадовић. "Анализе нам говоре да, уколико се укључе сви нивои власти, та средства су довољна да буду деминиране површине у БиХ", рекао је Обрадовић током презентације резултата пројекта "Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ".

Директор БХМАК-а навео је да су у БиХ, сходно анализи спроведеној у 128 општина, од контаминације минама најугроженија подручја Добоја и Маглаја. "Анализа је показала да је потребно још деминерских тимова у БиХ. Старосна граница деминера је велика и имамо проблем да наши деминери раде само шест мјесеци. У наредном периоду морамо законски промијенити статус деминера у БиХ", рекао је Обрадовић.

Он је навео да су током радионице, у оквиру пројекта који је финансирала Европска комисија, а учествовали кључни партнери у процесу деминирања, представљене три опције како би земља сходно стратегији била слободна од мина до 2025. године. "Пројекат у који су били укључени БХМАК, Оружане снаге БиХ и Норвешка народна помоћ донио је добре резултате у лоцирању мински сумњивих површина. Реализацију пројекта пропратио је ЕУФОР као мониторинг организација", рекао је Обрадовић.

Када је ријеч о пројекту који се реализује са Владом САД "Сарајево и Источно Сарајево без мина до 2020. године", Обрадовић каже да се он још спроводи у општинама Вогошћа и Источна Илиџа. "Када завршимо пројекат у ове двије општине моћи ћемо рећи да је Сарајево слободно од мина", додао је он.

Шеф канцеларије "Норвешке народне помоћи" у БиХ Јонас Сакерсон изразио је задовољство што су на пројекту "Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ" окупљени сви кључни људи у сектору деминирања. "Резултати овог пројекта омогућавају властима да сачине средњорочни план деминирања. Све ово не би било могуће без помоћи ЕУ. Општа процјена мински сумњивих подручја за БиХ представља заједнички рад како би се дефинисао јасан план за њихово уклањање. Први пут имамо кључне домаће и међунардоне актере у процесу деминирања који имају прилику да договоре заједнички начин рада", рекао је Сакерсон.

Шеф Еуфора за контролу наоружања и деминирање Јохан Јамник изразио је задовоство што су БХМАК, Оружане снаге БиХ и "Норвешка народна помоћ" учесници овог пројекта који предствља основу за будући рад у процесу деминирања.

"ЕУФОР је у оквиру пројекта дао експертизу коју финансира ЕУ кроз инструмент за међународне политике. На тај начин смо пружили подршку властима у БиХ да се земља ослободи мина", рекао је Јамник.

Izvor: www.nezavisne.com