12
Sep
2019

Жртве мина из БиХ освојиле Триглав

Пет жртава мина из Босне и Херцеговине освојили су Триглав, највиши врх Словеније. Планинарски поход, уз надзор Алпског савеза Словеније и планинарских савеза из БиХ, реализован је јуче 10. септембра, док се данас очекује њихов силазак низ планину.

Планинарски успон на планину Триглав реализован је уз подршку ИТФ Словенија на инцијативу Жељка Волаша, бившег деминера, жртве мине. Циљ планинарског успона био је да се скрене пажња на проблем мина као и на положај жртава мина у БиХ. Чак и кад се интерес домаће и међународне јавности умањи или усмјери у другом правцу, и даље је потребна брига и подршка у успостављању и одржавању што активнијег живота и реинтеграције у друштво. Успон је био и прилика да се подсјети и на земље које су потписале Оттавску конвенцију о забрани производње и употребе мина, како не би заборавиле договоре и циљеве које су поставиле и наставиле активно слиједити свијет без мина.

Жртве мина који су освојили највиши врх Словеније су:

  1. Жељко Волаш из Бање Луке, рођен 1971. године;
  2. Мирко Зечевић из Брчког, рођен 1974. године;
  3. Драган Јањић из Требиња, рођен 1962. године;
  4. Рихард Скопљак из Бихаћа, рођен 1974. године;
  5. Иво Марковић из Брчког, рођен 1964. године

У Босни и Херцеговини се од почетка рата догодило 8.358 минских несрећа у којима је погинуло 14% дјеце и 7% жена. Више од 75% жена су самохране мајке због високе стопе смртности мушкараца током минског инцидента. Након рата било је 1.758 минских несрећа у којима је живот изгубило 615 особа. Током хуманитарног разминирања у БиХ се догодиле 123 радне несреће у којима су погинула 74 пиротехничара. У 2018. години у БиХ су пријављене три минске несреће у којима је једна особа погинула, а три особе су повријеђене. Недостају програми подршке и законски оквири за подршку жртвама мина на националној разини, тако да је тешко интегрирати преживјеле жртве мина у различите државне помоћи за особе с инвалидитетом. Истовремено, недостаје информација о преживјелима од мина, који често живе на маргини друштва и сиромаштва. Величина подручја које пријети минама у БиХ протеже се изнад 1.018 км2, односно око 2% величине земље. То значи 1.388 заједница погођених минама, што директно утјече на сигурност 545.603 становника или 15% укупног становништва БиХ.

Организација ампутираца УДАС се срдачно захваљује свима који су учествовали у припреми и реализацији планинарског похода у којем су учествовале жртве мина из БиХ. Посебно се захваљујемо ИТФ Словенија и Оттобоцк Сарајево који су обезбиједили финансијску подршку за реализацију овог планинарског похода.

Фотографије: http://media.bobo.si/new_photos.php?page_num=1