24
Apr
2019

ЕУ подржава жртве мина у БиХ: преживјели од мина - мајстори одбојке

Озбиљна млада жена посматра позицију дванаест мушкараца који сједе на поду. Она је једна од судија сједеће одбојке. Игра слиједи уобичајена правила одбојке, уз одређена подешавања - мрежа је нижа и играчима није дозвољено да се подижу са пода у било којем тренутку. Уместо тога, они се помичу и клижу на спужвастом ојачању које је ушивено у ниихове шорцеве. Панде губе. Њихово смијешно име настало је из жеље играча да лице сједеће одбојке у Великој Кладуши, на сјеверу БиХ, добије осмијех. Чланови тима су доводили своју дјецу на тренинг и Панде су имале потребу да се повежу са новом генерацијом.

Турнир је организирао Wорлд Висион БиХ у партнерству са Организацијом ампутација УДАС, а одржан је у Добоју, граду у средњој Босни и Херцеговини. Турнир је назван "БиХ без мина до 2025. године", и тако подржао глобални позив државама погођеним минама да испоштују рок за испуњење обавеза из Споразума за забрану мина до 2025. године. Турнир је дио двогодишњег пројекта "Интегрална социо-економска подршка жртвама мина у БиХ ", који финансира Европска унија. Пројекат пружа социјалну и економску подршку за 200 жртава мина и њихових породица у БиХ. Додатно, циљ пројекта је заговарање у корист потреба преживјелих од мина и њихових способности. Суфинансира га Wорлд Висион Аустриа и партнерске општине. Овај догађај је замишљен као идеалан форум за окупљање преживјелих од мина из различитих локалних заједница, од којих многи нису имали прилике да гледају сједећу одбојку, како би размијенили лична искуства у вези с рехабилитацијом и интеграцијом преживјелих од мина.

Сафет Мујић, 62-годишњи преживјели од мине из Босанске Крупе, био је међу двадесетак присутних преживјелих који су први пут гледали сједећу одбојку. Рекао је "фасциниран сам агилношћу и физичким способностима мојих колега преживјелих од мина, од којих су неки готово мојих година”. 22 године након завршетка сукоба, 129 градова и опћина су у потенцијалној опасности од мина. Мине утичу на сигурност најмање 545.000 грађана у Босни и Херцеговини. Нажалост, 14 посто укупног броја повређених, након рата, су дјеца.

Добој је један од 10 градова највише погођених минама.

У међувремену, Панде се повлаче из игре. "Ми смо једини аматерски тим који учествује данас", кажу они оправдавајући губитак утакмице. ''Ми смо ту да проводемо вријеме са другима попут нас и подијелимо заједничко искуство ампутираца. Сви се суочавамо са проблемима када је реч о запошљавању. Људи нас не виде као "потпуне" и не вјерују да можемо да функционишемо у свакодневном животу", додаје Омер Фазлић, поносна Панда.

Судијска звиждаљка се зачула још једном и сазнајемо да је судија, Наташа Панић, кћерка једног од учесника турнира. Одрастајући, она је често долазила на утакмице, а касније је одлучила да постане судија.

"Вјерујем да мој отац, и сви остали овдје, имају исте способности као и други људи. Али видим да други чланови друштва нужно не дијеле моје мишљење ", каже Наташа. Њен отац Зоран је изгубио ногу кад је имао 19 година. Данас је члан Одбојкашког клуба инвалида Добој. Зоран сматра да је спорт од кључне важности у рехабилитацији и реинтеграцији жртава од мина у друштво. "Без обзира како се то догодило или на којој страни сте били, сада имамо исте изазове када су у питању протетисање, медицинске услуге, запошљавање и економска реинтеграција", каже Зоран.

Атмосфера на терену је натјецатељска, али и пријатељска, и лако је осјетити другарство међу тимовима.

"Губитак екстремитета у минском инциденту је трауматично искуство и сједећа одбојка има терапеутски учинак", додао је Зоран, и наставио "одбојка ми је помогла да се повежем са другима и повратим самопоуздање, тако да сам се могао фокусирати на своје образовање и профилирати као заговарач за права особа са инвалидитетом у мојој заједници ".

Поред терена, неколико протеза доњих екстремитета чека да се врати својим власницима. Подсјећају нас на свакодневне борбе са којима се ови људи суочавају, али и на то да су њихови животи погођени, али не и одређени њиховим повредама.

Пише: Нејра Балтес