Лица с инвалидитетом ускоро неће морати плаћати путарине у РС

Организација ампутираца УДАС РС је већ два пута достављала Министарству саобраћаја и веза РС иницијативу за измјене и допуне Закона о јавним путевима РС, како би се особе с инвалидитетом ослободиле плаћања накнада на аутопутевима у РС, а како је „Независним“ потврђено у Министарству, инвалидна лица ће се аутопутевима РС ускоро возити без плаћања путарине.

У Министарству саобраћаја и веза РС су данас казали да је у току припрема правног акта којим би се возила којим управљају инвалидне особе ослободила плаћања путарина у РС. „Иницијатива је покренута и ради се на припреми документа“, истакли су у Министарству и додали да ће више информација бити познато ускоро.

Тренутно стање је такво да су инвалидне особе ослобођене плаћања путарине у ФБиХ, а у РС нису, те у УДАС-у наглашавају да је неопходна што скорија измјена актуелног Закона о јавним путевима РС, тачније члана 66. „Возила којима управљају инвалидне особе, са 80 одсто или више постотка тјелесног оштећења, односно особе код којих постоји тјелесно оштећење које има за посљедицу оштећење доњих екстремитета од 50 одсто или више, ослобођени су плаћања надокнаде путарине на аутопутевима у ФБиХ, а у РС нису“, истичу у УДАС-у.

Према њиховим ријечима, у ФБиХ су плаћања путарине ослобођена возила удружења, организација и савеза организација особа с инвалидитетом која су регистрована на удружења, организацију или савез. Нагласили су да је разлог овакве ситуације тај што у Закону о јавним путевима РС возила инвалида и организација нису ослобођена плаћања путарине у РС.

„Плаћања путарине ослобођена су возила Црвеног крста, хитне помоћи, ватрогасне службе, Оружаних снага БиХ, МУП-а, Ауто-мото савеза РС, као и моторна возила дипломатских и конзуларних представништава у складу с међународним споразумом на бази реципроцитета“, стоји у члану 66. Закона о јавним путевима РС.

Како наводе, неопходно је извршити измјене и допуне наведеног закона на начин да лица с инвалидитетом добијају карту за бесплатан пролазак на аутопутевима, као и на свим путевима РС гдје се наплаћује путарина за путничка возила.

„Нашој организацији често се обраћају чланови и питају нас зашто то право немају у РС, а имају у ФБиХ. Већи број наших чланова који би остварили ово право су ратни војни инвалиди, ампутирана лица, они који су учествовали у стварању РС и за исту дали дио тијела“, истичу у УДАС-у.

Извор: wwww.nezavisne.com


Објављено

у

од

Ознаке: