Новине у основном васпитању и образовању

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању усвојен је јуче у Народној скупштини Републике Српске и упућен у јавну расправу. Разлози за доношење Закона о измјенама и допунама Законом о основном васпитању и образовању садржани су у потреби да се изврши Одлука Уставног суда Републике Српске, којом је оспорена одредба којом је прописано да ће Министарство дати сагласност на ангажовање асистента за дјецу са сметњама у развоју, уколико постоје обезбијеђена средства за финансирање асистента, као и прецизније дефинишу нека питања.

„По оцјени Уставног суда, наведени став је неуставан јер свако има право на школовање под једнаким условима, имајући у виду да је основно образовање обавезно и бесплатно. Одредба је измијењена иако се у пракси није дешавало да дијете са налазом и мишљењем надлежне комисије да му треба асистент буде одбијено“, рекла је Тривићева.

Образлажући нацрт овог закона, министар Наталија Тривић истакла је да је предложено да се прослава матурске вечери за ученике завршног разреда основне школе организује у просторијама школе или у установама културе или спорта на подручју јединице локалне самоуправе.

Министар Наталија Тривић појаснила је да посљедњих година ученици основних школа матурске вечери прослављају у угоститељским објектима гдје су им доступна алкохолна пића и дувански производи.

„С обзиром на то да се ради о малољетним особама става смо да матурска прослава треба да буде у школи јер организујући прославу у школи омогућује се већа безбједност ученика, а и нема лаке доступности алкохола и дуванских производа малољетним лицима“, рекла је Тривићева.

Навела је и да се измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању прецизније одређују услови за оснивање приватне основне школе што је било омогућено и досадашњим законом али сада је предвиђено да ће комисија министарства проводити комплетну процедуру. „Јавне и приватне основне школе радиће по истом наставном плану и програму и стандардима по којима раде све школе на територији Републике Српске“, рекла је министар Наталија Тривић.

Нагласила је да је нацртом предвиђено и оснивање ресурсно-стручних центара који ће унаприједити инклузивну праксу, јер ће сарадници из ових центара пружати стручну подршку васпитно-образовним установама у раду са дјецом и ученицима којима је потребна додатна подршка у развоју, на основу процјене стручне службе школе.

„Запослени у васпитно-образовним установама би добили подршку у процесу почетне процјене и организације даље специјалистичке процјене и праћења дјетета које одступа од типичног развоја“, рекла је министар Наталија Тривић наводећи да многе васпитно-образовне установе немају запослене стручне сараднике дефектологе, логопеде и друге.

Према њеним ријечима, овим измјенама детаљније је дефинисано и распоређивање директора, који су именовани према раније важећем закону, на радна мјеста по престанку функције.

Извор: www.vladars.net


Објављено

у

од

Ознаке: