Повећање основице за 4% у 2022. години.

Влада Републике Српске донијела је данас, на 153. сједници, у Бањалуци, Одлуку о висини основице за обрачун примања за 2022. годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске. Доношењем ове одлуке обезбјеђује се повећање основице за 4% у односу на основицу по којој је корисницима права вршен обрачун примања предвиђених Законом у претходној години.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2022. годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата.
Доношењем ове одлуке обезбјеђује се повећање основице за 4% у односу на основицу по којој је корисницима права вршен обрачун примања предвиђених Законом у претходној години.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о висини основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2022. годину. Доношењем ове одлуке обезбјеђује се повећање основице за обрачун мјесечног борачког додатка од 5%. Влада Републике Српске донијела је Одлуку о висини основице за обрачун годишњег борачког додатка за 2021. годину. Основица за обрачун годишњег борачког додатка остаје непромијењена у односу на основицу за обрачун годишњег борачког додатка за 2020. годину. Број бораца који има право на годишњи борачки додатак за 2021. годину (борци прве и друге категорије) је 49.344. За исплату годишњег борачког додатка потребан је износ од 8.008.966,65 КМ. Исплата годишњег борачког додатка за 2021. годину треба бити извршена до краја првог квартала 2022. године.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о одобрењу пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање.
Влада Републике Српске је 2018. године својом одлуком успоставила мјесечно новчано примање борцима са навршених 65 година старости који не испуњавају услове за остваривање права на пензију.
Влада сваке године доноси одлуку на основу које се врши исплата мјесечног новчаног примања (које се одређује у висини најнижег нивоа најниже пензије) борцима са навршених 65 година живота старости који заједно са посебним стажом у двоструком трајању имају 15 и више година пензијског стажа.

Доношењем ове одлуке омогућава се исплата мјесечног новчаног примања борцима који у 2022. години испуне услове у погледу година живота и пензијског стажа, које износи 212,02 КМ. У том износу наставља се исплата и борцима који су, у складу са одлукама Владе Републике Српске, ту врсту примања остварили у периоду 2018 – 2021. година. Са 31. 12. 2021. године евидентирано је 739 корисника мјесечног новчаног примања.

Извор: www.vladars.net


Објављено

у

од

Ознаке: