Упозорење на опасност од мина

У сусрету 4. Априлу Међународном дану борбе против мина, Центар за уклањање мина у БиХ, упозорава да се наша земља и даље суочава са проблемом заосталих мина и НУСа, које директно утичу на сигурност становника ове земље и социо економски развој. Доласком прољећа и лијепог времена све више људи одлази у природу, док други почињу пољопривредне радове, одакле неријетко вребају невидљиве ”убојице” мине.

Центар за уклањање мина у БиХ упозорава грађане, да када уоче мину одмах обавијесте полицију или Цивилну заштиту, те да не покушавају сами отклонити мине.

У бројним насељима се уз минска поља налазе и школе, па неријетко дјеца пролазе управо поред табли које упозоравају на постојање минске опасности на тим подручјима, стога је јако важно поштовати знакове које упозоравају на мине и ни у ком случају не треба ићи иза постављених табли.

Ове године обиљежава се 20 година од ступања на снагу Конвенције о забрани противпјешадијских мина усвојене у Ослу 1997.године и потписане у Оттаwи 1997.године.

Подсјећамо да је Босна и Херцеговина 25. априла 2018. поднијела нови захтјев за продужење раздобља разминирања за наредне двије године. Наведени захтјев је и званично одобрен на 17 састанку земаља чланица/потписница Конвенције, одржаном у Новембру 2018.године.

У међувремену је и Вијеће министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова, усвојило Стратегију противминског дјеловања Босне и Херцеговине 2018. – 2025. у циљу омогућавања развоја ефикасног и дјелотворног државног програма противминског дјеловања са фокусом на смањивање и потпуно елиминисање опасности од мина за становништво у БиХ.

Тренутно се у БиХ спроводи пројекат Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ, која има за циљ пружање нових информација о преосталим мински сумњивим површинама у БиХ, коју спроводи Центар за уклањање мина у БиХ у сарадњи са НВО Норвешком народном помоћи и Оружаним снагама БиХ, а уз финансијску подршку ЕУ.

Извор: www.bhmac.org


Објављено

у

од

Ознаке: