“ЗА ЗЕМЉУ БЕЗ МИНА!“

Поводом обиљежавања 4. априла Међународног дана борбе против мина, Амбасада Републике Словеније у БиХ у партнерству са ИТФ Словенија, Центром за уклањање мина (БХМАЦ) и Организацијом ампутираца УДАС представиће изложбу портрета преживјелих од мина и минских поља под називом “ЗА ЗЕМЉУ БЕЗ МИНА!“.

Изложба радова биће представљена 4. априла (понедељак) у просторијама Амбасаде Републике Словеније у БиХ, Маглајска бр. 4. Сарајево у 11:55 часова.

Изложба на симболичан начин представља потребу да се осигура безбједно окружење без мина у којем ће се сви грађани осјећати сигурно и безбједно. Такођер, желимо указати на потребу да спријечимо нове минске инциденте, те да се посвети већа пажња деминирању минских површина у БиХ. На овај начин желимо оснажити жртве мина и друге особе са инвалидитетом, како би остварили своја права и развили потенцијале, те учествовали у развоју својих заједница као потпуно интегрисани грађани.

Према подацима БХМАЦ у јануару 2022. године величина сумњиве опасне површине на мине у БиХ износи 922,37 км2 или 1,80% у односу на укупну површину БиХ, а величина сумњиве опасне површине на касетну муницију у БиХ износи 1,45 км2. Чишћење минираних територија представља огроман изазов имајући у виду величину контаминиране територије и број угрожених заједница, те број мина и експлозивних средстава заосталих из рата у БиХ.

Изложба портрета преживјелих од мина и минских поља прилика је да се укаже на изазове са којима се сусрећу преживјели од мина, опасности које мине представљају за грађане и локалне заједнице, те да још једном позову надлежне институције у БиХ на испуњавање преосталих обавеза из Конвенције о забрани мина које се тичу идентификације и чишћења преосталих минираних територија до 2025. године.

Добродошли!


Објављено

у

од

Ознаке: