Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
21
Feb
2023

''Zemlja mina — neželjena prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina izložba portreta preživjelih od mina iz BiH pod nazivom “Zemlja mina — neželjena prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine” umjetnice Irene Pejčić biće otvorena 4.4.2023. godine u 18:00 časova u Galeriji DIT., Schleifmühlgasse 1. u Beču.

Irena Pejčić se bavila istraživanjem kako mine u Bosni i Hercegovini ograničavaju slobodu kretanja – osnovno ljudsko pravo – čak i decenijama nakon rata. Istraživanje je uključivalo razgovore sa nekoliko organizacija u Bosni i Hercegovini i Austriji (Organizacijom amputiraca UDAS Banja Luka, Norwegian People's Aid BiH, Posavina bez mina, Gemeinsam Gegen Landminen Austrija) i posjeta očišćenom minskom polju u BiH.

Irena Pejčić se kroz izložbu osvrće i na član 13. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (sloboda kretanja) u odnosu na svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu gdje je rođena.

Prilikom posjete Organizaciji UDAS u Banjoj Luci razgovarala je sa našim korisnicima, preživjelim od mina koji su joj prenijeli svoja lična iskustva i izazove sa kojima su se susretali u procesu oporavka od traumatskog iskustva. Nakon razgovora sa njima, naših devet korisnika biće predstavljeno na najavljenoj izložbi kroz portrete na apstraktan način.

BiH je i dalje kontaminirana minama. Trenutna veličina sumnjive površine u BiH iznos 883 km² što predstavlja 1,72% od ukupne površine BiH. U 2021. godini sumnjiva površina je smanjena za 34 km2 a u 2022. godini za 39,31 km². To predstavlja ogromnu prijetnju stanovništvu, gotovo 30 godina nakon završetka rata.

Irena Pejčić je konceptualna i društveno kritička umjetnica. Rođena je u Doboju, Bosna i Hercegovina. Porodica je došla u Austriju kad je imala dvije godine. Pejčić je u junu 2021. završila školovanje grafičkog i komunikacijskog dizajna na “die Graphische”. U junu 2022. osnovala je svoj studio “visual agitation” za grafički i komunikacijski dizajn u Beču.

Na izložbi će biti održano i predavanje na temu mina i eskplozivnih sredstava koju će voditi Alfred Göttl bivši stručnjak za uklanjanje eksplozivnih sredstava. Na otvaranju izložbe prisustvovat će Udruženje Gemeinsam Gegen Landminen Austria koje finansira navedeno istraživanje i izložbu.

Izložba će biti otvorena do 02.05.2023. godine.

UDAS se zahvaljuje Ireni Pejčić na njenom doprinosu na podizanju svjesnosti o problemima mina u Bosni i Hercegovini.