Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
04
Apr
2020

BiH bez mina: Međunarodni dan borbe protiv mina

Svijet danas obilježava 4. april – Međunarodni dan borbe protiv mina. Iako se ovaj važan dan obilježava u sjeni tragičnih događaja i smrti velikog broja ljudi širom svijeta, te rastućeg broja zaraženih CORONA virusom, ne možemo ostati gluhi na patnje onih koji žive okruženi minskim poljima, kao i žrtava mina kojima je pomoć još uvijek potrebna.

Stojimo ujedinjeni i u vrijeme ove krize: Organizacija UDAS iz Banja Luke, Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH – MDDC iz Sarajeva, ITF Enhancing Human Security iz Slovenije i UNDP Bosne i Hercegovine, u periodu od 30. 3.2020. pa do 4.4.2020. godine, na svojim su društvenim mrežama svakoga dana u 12 sati objavljivali inspirativne priče navedenih organizacija uključenih u protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini. Ova medijska kampanja imala je za cilj da prenese snažne poruke učesniika protivminskog djelovanja, kako žrtava mina, deminera, tako i mnogih drugih pojedinaca i organizacija, ali i da skrene pažnju javnosti na problem mina koji je u našoj zemlji još uvijek prisutan.

Važno je istaći donatore koji nesebično i već decenijama pružaju podršku projektima deminiranja i pomoći žrtvama mina u BiH.

Želja nam je da naše poruke i apeli stignu i do nadležnih institucija u BiH da završe preuzete obaveze iz Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina. Ovo se odnosi na obaveze da se osigura podrška žrtvama mina u rehabilitaciji i integraciji, kao i čišćenju preostalih miniranih teritorija što prije, ali ne kasnije od 2025. godine.

Mine i zaostala neeksplodirana sredstva izazivaju patnju i stradanja i predstavljaju ozbiljnu prepreku ekonomskom razvoju, sprečavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica, te uspostavljanje normalnih društvenih tokova i sigurnog okruženja. Zbog toga je od velike važnosti da se zemlja očisti od mina jer bez sigurnosti svih građana i posjetilaca naše zemlje nemoguć je dalji oporavak i napredak Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da se BiH i dalje suočava sa ozbiljnim problemom zagađenosti minama, jer mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata predstavljaju direktnu pretnju sigurnosti i životima preko 300.000 građana. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 967 km2. U periodu od 1996 – 2020 stradalo je ukupno 1767 osoba od čega 617 smrtno.