31
Aug
2017

Dvadeset godina od smrti princeze Diane

Povodom 20. godišnjice od smrti princeze Diane, Međunarodna kampanja za zabranu mina (International Campaign to Ban Landmines - ICBL) odaje počast hiljadama aktivista, deminera, vladinih službenika i drugih članova zajednice koji svaki dan rade na uklanjanju mina i kasetne municije.

Princeza Diana je 1997. godine posjetila Bosnu i Hercegovinu koja je bila dio njenog humanitarnog rada po kojem je ostala upamćena na globalnom nivou. Prije dvadeset godina, princeza Diana je vodila kampanju da skrene pažnju na stravičan i neselektivan uticaj mina. Tokom posjete, princeza Diana pomogla je da se u jednom značajnom trenutku za deminiranje u BiH svijet još jednom osvrne na činjenicu da postoji problem mina u BiH, ali i na to da postoje ljudi koji žele i znaju da se nose sa tim problemom.

Bosna i Hercegovina nije velika zemlja, svaka žrtva mine je previše, te je potrebno da svi radimo zajedno na realizaciji obećanja koje je princeza Diana dala žrtvama mina u BiH i žrtvama mina širom svijeta, da završimo posao i oslobodimo BiH i cijeli svijet od mina do 2025. godine.