Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
10
Feb
2020

Ekonomska podrška u neformalnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom

U okviru projekta ‘’Podrška neformalnom zapošljavanju i povećanju prihoda osoba sa invaliditetom’’ kojeg je realizovala Organizacija UDAS u partnerstvu sa regionalnim udruženjima amputiraca Doboj, Bijeljina, Trebinje, Istočno Sarajevo, ekonomski je podržano ukupno 4(četiri) korisnika, žrtve mine, osobe sa invaliditetom iz Republike Srpske u novčanom iznosu po 2.500,00 KM.

Ekonomska podrška se odnosila na nabavku alata i opreme za proširenje i pokretanje biznisa u poljoprivredi kao što su kupovina plastenik, motokultivator, freza, kao i kupovina stočnog fonda. Cilj projekta bio je povećanje prihoda u porodicama ratnih vojnih invalida, amputiraca, žrtava mina i drugih osoba sa invaliditetom putem neformalnog zapošljavanja s ciljem njihove veće ekonomske samostalnosti.

Jovica Kojić, korisnik iz Bijeljine koji je dobio traktorsku frezu izjavio je ‘’Obrađivaću zemlju puno kvalitetnije, brže i na vrijeme i zarađivaću dodatno radeći uslužne radnje sa frezom. To će mi ojačati ekonomsku stabilnost moje porodice i mene samog, kao amputiraca, žrtve mine. Puno mi znači da se i mene neko sjetio jer živim u ruralnom dijelu jer se teško dolazi do donacija kao što je ova. Hvala svima koji su mi ovu podršku omogućili''.

Njegov kolega, Petar Sunarić, amputiraca, žrtva mine iz Doboja takođe je dobio ekonomksu podršku u okviru navedenog projekta. ‘’Podrška u nabavci plastenika sa sistemom za navodnjavanje za mene znači puno i omogućiće mi proizvodnju povrća u plasteniku. Posjedujem vodu i sve potrebne uslove za proizvodnju povrća. Planiram da proizvodim papriku, paradajz i luk’’, kazao je Petar.

Osim Jovice i Petra, ekonomsku podršku diobili su korisnici iz Trebinja (Darko Andrić) i Istočnog Sarajeva (Srko Veselinović).

Projekat je finansiran od strane Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Prijedor u ukupnom novčanom iznosu od 10.000,00 KM.