Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
26
Feb
2019

Ministar rada i boračko invalidske zaštite posjetio UDAS

Ministar rada i boračko – invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Duško Milunović posjetio je danas Organizaciju amputiraca UDAS u Banja Luci. Milunović je istakao da je Organizacija amputiraca UDAS jedina organizacija koja ima socijalnu kartu svih svojih članova i može realno da sagleda njihove potrebe, te da kao takva može biti primjer organizacijama proisteklim iz otadžbinskog rata i ostalim nevladinim organizacijama u Republici Srpskoj.

Nakon današnje posjete Organizaciji UDAS, koja je proglašena organizacijom od javnog interesa za Republiku Srpsku, ministar je izjavio da su predstavnici ove organizacije zadovoljni rješenjem problema nabavke ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide od prve do pete kategorije u Republici Srpskoj, ističući da se godišnje iz budžeta Republike Srpske za ove namjene izdvaja 2,5 miliona KM.

Takođe, Milunović je naglasio da očekuje da će Vlada Srpske u prvom kvartalu ove godine donijeti novu uredbu o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

"Nakon usvajanja nove uredbe, svi korisnici koji se nisu prijavili, a ispunjavaju uslove, zauzeće mjesto na toj listi i prema određenoj dinamici koju će utvrditi Vlada, prema raspoloživim sredstvima biće stambeno zbrinuti", rekao je ministar.

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Željko Volaš rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o tome kako poboljšati kvalitet života amputiraca žrtava mina u Republici Srpskoj. On je podsjetio da UDAS već ima programe podrške ekonomskog osnaživanja porodica, pojedinaca i svojih članova, koje će aktivirati kroz resorno ministarstvo i određene fondove koji se rade u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama. Volaš je rekao da su amputirci korisnici pomagala na terenu zadovoljni ostvarenim pravom na ortopedska pomagala u Republici Srpskoj iz prošle godine, jer je time povećan kvalitet ortopedskog pomagala u odnosu na raniji period.