Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
17
Jan
2020

''Muzej pristupačnosti'' u Sarajevu: Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana

Građani Sarajeva i gosti Sarajevo City Centra danas su mogli prisustvovati alternativoj muzejskoj postavci slika „Muzej pristupačnosti“, koja za cilj ima podizanje svijesti o svakodnevnim preprekama sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Građani su imali priliku i razgovarati s predstavnicima organizacija civilnog društva i učesnicima projekta, te na taj način osjetiti energiju i posvećenost okupljenih oko zajedničkog cilja.

“Sva lica pristupačnosti” dio je projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” koji je prezentovan danas u Sarajevu.

"Kampanja „Sva lica pristupačnosti“ se realizuje unutar projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ kojeg finansira Evropska unija, a implementira Organizacija UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i UG Nešto Više. Danas je održan prvi od pet događaja ove vrste koji će se organizovati unutar velike kampanje „Sva lica pristupačnosti“.

Današnjim događajem želimo da upoznamo javnost o načinima poboljšanja kvaliteta života i integracije osoba sa invaliditetom. Alternativna postavka fotografija, koju smo nazvali „Muzej pristupačnosti“ ima za cilj podizanje svijesti o svakodnevnim preprekama sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju", kazala je za Radiosarajevo.ba Dijana Kremenović, projekt menadžerica Organizacije UDAS.

Nakon Sarajeva, projekt će biti aktivno proveden u Tuzli (subota, 11 sati) te u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju. Projekt je pripremila Organizacija amputiraca UDAS, u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana ”Nešto Više” Sarajevo.

Cilj projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ ima za cilj postići veći nivo uključenosti organizacija civilnog društva u proces Evropskih integracija, fokusirajući se na povećanje socijalne uključenosti i nediskriminaciju osoba s invaliditetom.

Izvor: www.radiosarajevo.ba