Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
08
Aug
2017

Njemačka donira 100 000 evra za žrtve mina u BiH

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann potpisala je sa zamjenicom direktora organizacije “Enhancing Human Security” (ITF) Sabinom Beber Bostjančić još jedan ugovor, kojim njena zemlja stavlja na raspolaganje sredstva od 100.000 eura za žrtve pogođene minama u Bosni i Hercegovini. Time se Njemačka pored humanitarnog deminiranja i u ovoj godini angažuje za žrtve mina, saopšteno je danas iz Ambasade SR Njemačke.

Sredstva stavljena na raspolaganje biće korištena tako što će Miracle Center u Mostaru i URI Soča u Sloveniji mnogim osobama nabaviti prve, odnosno uskladiti slijedeće proteze, kao i osigurati psihološki tretman za pogođene žrtve mina. Unutar međunarodnog gremija, kojim predsjedava Njemačka ambasada, vrši se odabir žrtava mina iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, čime će žrtve mina po mogućnosti ponovo dobiti priliku da se integrišu u poslovni život.

Po izvorima Centra za uklanjanje mina (BHMAC) postoji 7.968 žrtava mina, kako ratnih veterana, tako i civilnih žrtava. Od toga je 1.665 poslijeratnih žrtava, dok je broj novih žrtava na godišnjem nivou značajno opao.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je Bosni i Hercegovini, do sada, stavilo gotovo 33,5 miliona eura na raspolaganje, a ta sredstva su najvećim dijelom korištena za deminiranje.

Izvor:www.bhmac.org