Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
25
Oct
2022

Pčelari iz BiH u studijskoj posjeti u Murskoj Soboti

Pčelari, žrtve mina iz Bosne i Hercegovine borave u studijskoj posjeti u Murskoj Soboti, Slovenija u periodu od 25 - 28.10.2022. godine. Riječ je o posjeti koje se realizuje u okviru projekta ''Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u Bosni i Hercegovini - faza 2'' kojeg implementira Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa ITF Enhancing Human Security Slovenija i Pčelarskom akademijom iz Slovenije uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministrica poljoprivrede Republike Slovenije Irena Šinko danas je prisustvovala na promociji pčelinjih proizvoda pčelara, žrtava mina iz Bosne i Hercegovine koja je upriličena u Udruženju paraplegičara Prlekije i Prekmurja u Murskoj Soboti. ''Pčelarstvo nudi mnoge mogućnosti zapošljavanja čak i za osobe sa invaliditetom, jer se zasniva na radu kod kuće. Pčelarstvo predstavlja dodatni izvor prihoda, a rad u prirodi jača organizam, mentalne procese i doprinosi boljem blagostanju. Zato su slovenački pčelari godinama unazad razmišljali o tome kako osigurati dostupnost i prilagoditi pčelinjak i tehnološke postupke ukoliko je pčelar osoba sa invaliditetom'', izjavila je ministrica.

U naredna tri dana pčelari, žrtve mina iz BiH će imati teorijski i praktičan rad sa pčelarima iz Slovenije u cilju razmjene iskustva u oblasti pčelarstva, njihovog način rada, imajući u vidu značajno iskustvo i rezultate koje ostvaruju slovenski pčelari.