Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
20
Apr
2021

Peticija za prioritetno vakcinisanje osoba sa invaliditetom u BiH

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacija (SZO), oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Država Bosna i Hercegovina nema jedinstveni registar osoba sa invaliditetom (OSI), pa tako nemamo ni precizne podatke o broju osoba s invaliditetom. Poznato je da prema rezultatima popisa 2013. godine neku vrstu poteškoće ima 8,3% populacije u Bosni i Hercegovini, što znači da najmanje 300.000 ljudi u BiH ima neki stepen invaliditeta. Iako procjene govore da u BiH ima oko 500.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta. Pandemija COVID-19 posebno je pogubna za osobe s invaliditetom, a nedavna istraživanja pokazuju da je tri puta veća vjerovatnost da će osobe s invaliditetom umrijeti od virusa u odnosu na opću populaciju.

Prilikom planiranja procesa vakcinacije u Bosni i Hercegovini osobe sa invaliditetom su zaboravljene ili su jednostavno ostavljeni po strani zbog sličnog tretmana u društvu i prije početka pandemije, uključujući nemogućnost za obrazovanje, zapošljavanje, finansijsku podršku i zdravstvenu zaštitu.

Pandemijska ograničenja i nepristupačni podaci o zdravstvenoj zaštiti učinili su snalaženje u zdravstvu za mnoge osobe s invaliditetom još složenijim, posebno onima koji su manje sposobni za upravljanje digitalnim rješenjima. Što znači da ne mogu svi pravovremeno pristupiti potrebnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ovi problemi su prepoznati na svjetskom nivou, te je The International Disability Alliance (IDA) u ime osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija, kao i mreža podrške širom svijeta, pozvala sve vlade, agencije Ujedinjenih naroda i privatni sektor da odmah poduzmu sve mjere kako bi osigurale da osobe sa invaliditetom i mreže podrške imaju prioritetni pristup vakcinaciji i davakcine COVID-19 budu dostupne i besplatnim za osobe s invaliditetom. Originalni dokument možete pročitati u nastavku ida_recommendations_on_accessing_covid-19_vaccinations_final_01.12.20.pdf

Mnoge države svijeta su se odazvale na ovaj poziv, ali neke države su osobe sa invaliditetom stavili u prioritet za vakcinisanje i prije ovog poziva, kao što je na primjer Kanada.

Ovim putem pozivamo vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pod hitno sve osobe sa invaliditetom i one koji brinu o njima stave na listu prioriteta za vakcinisanje (odmah iza zdravstvenih radnika). U protivnom odgovorni nadležni organi u Bosni i Hercegovini mogu se suočiti sa posljedicama nepravovremenog reagovanja, a time i izazvati novu diskriminaciju osoba sa invaliditetom i njihovih prava na život i zdravstvenu zaštitu. Takođe pozivamo zdravstvene institucije da prilagode svoje protokole u bolnici i zajednici tako da se osobe s invaliditetom mogu lako vakcinisati, ali i testirati na COVID-19, te mogu izolirati i liječiti. Osobe sa invaliditetom su važne i ova pandemija samo je naglasila tužnu stvarnost da se kao država ne ponašamo odgovorno i savjesno prema osobama s invaliditetom. Svi moramo biti svjesni i iskreno sarađivati kako bismo osigurali da osobe s invaliditetom imaju prioritet, istovremeno rješavajući druge probleme koji ih izlažu riziku.

Ovim putem vas molimo, da svojim potpisom na ovom linku podržite našu inicijativu koju ćemo uputiti svim nadležnim institucijama, te nam je od velike važnosti da dobijemo podršku u što većem broju potpisa.

Global Analitika kao organizacija koji već duži niz godina pruža podršku u zaštiti i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom, uz ovo pismo će dostaviti i spisak potpisnika nadležnim institucijama.

Izvor: https://globalanalitika.com/