Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
26
Oct
2021

Počeo edukativni trening ''Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u Bosni i Hercegovini''

Edukativni trening u oblasti pčelarstva za žrtve mina u Bosni i Hercegovini počeo je danas 26.10. 2021. godine u hotelu Bosna u Banja Luci. Trening se realizuje u okviru projekta ''Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u Bosni i Hercegovini'' a koji realizuju ITF Slovenija, Pčelarska akademije Slovenije i Organizacija UDAS uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srpske. Na treningu učestvuje 30 žrtava mina i članova porodiice iz Bosne i Hercegovine.

Cilj treninga je osoposobiti žrtve mina za vođenje malih biznisa u oblasti pčelarstva, mogućnost nabavke dijela opreme za pčelarstvo, kao i način umrežavanja žrtava mina koji se bave pčelarstvom. Edukatori treninga su stručni instruktori pčelarstva iz Republike Slovenije.

Većina žrtava mina u BiH živi u ruralnim područjima i u teškoj materijalnoj situaciji. Suočeni su sa svakodnevnim izazovima kako omogućiti članovima svoje porodice normalan život. Zbog invaliditeta susreću se s bezbrojnim preprekama, posebno u pronalaženju posla. Tako dolazi do njihove socijalne isključenosti. Pčelarstvo je odličan način za uspostavljanje stabilnih prihoda domaćinstva i poboljšanje kvaliteta života ugroženih društvenih grupa (žrtva mina). To zahtijeva malo početnih ulaganja i ne zahtijeva složene tehnologije za rad jer se mogu koristiti materijali iz lokalnih izvora. Generalno, pčelarstvo je izuzetno pogodno za manje poljoprivredne djelatnosti na mjestima gdje su kapitalni i tehnološki resursi niski. Pčelarstvo stoga nudi brojne mogućnosti zapošljavanja i za osoba sa invaliditetom, jer se zasniva na radu kod kuće. Imajući u vidu značaj bavljenja pčelarstva u procesu rehabilitacije osoba sa invaliditetom, trening predstavlja ujedno i priliku za sticanje novih znanja i vještina u oblasti pčelarstva od strane stručnih instruktora u oblasti pčelarstva.

Trening se realizuje u periodu od 26. - 28.10.2021. godine u Banja Luci.