Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
22
Jan
2020

Pristupačnost u pčelarstvu - pčelarstvo s ciljem osnaživanja žrtava od mina

Pčelarstvo je sjajan način da izgradite stabilan prihod u domaćinstvu i poboljšate kvalitetu svog života. Potrebna su mala ulaganja i ne zahtijevaju složene tehnologije za pokretanje, jer se mogu koristiti lokalni izvorni materijali. Generalno, pčelarstvo je izuzetno pogodno za sitne poljoprivredne aktivnosti u mjestima u kojima su kapitalni i tehnološki resursi niski. Pčelarstvo zato nudi brojne mogućnosti zapošljavanja za osobe sa invaliditetom, jer se temelji na radu kod kuće.

Te su činjenice rodile ideju osnaživanja žrtava mina pčelarstvom, što je pokrenula krajem prošle godine humanitarna organizacija ITF iz Slovenije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane i Slovenska pčelarska akademija.

U suradnji sa Udruženjem paraplegičara Pomurja i Prlekije, Udruženjem paraplegičara Slovenije 21. januara 2020. godine, Andrej Sever, začetnik ideje pristupačnosti pčelarstvu u Sloveniji, organizovao je obilazak prvog pčelarskog objekta u Sloveniji, prilagođenog osobama sa invaliditetom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja paraplegičara Prekmurja i Prlekije, Udruženja paraplegičara Slovenije, Ministarstva vanjskih poslova RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane RS, kao i inicijatori i organizatori skupa: predstavnici humanitarne organizacije ITF, Slovenske pčelarske akademije, Sekcije za pčelare, predstavnici žrtva mina iz Bosne i Hercegovine iz Organizacije UDAS.

Nakon uvodnog pozdrava i prezentacije idejnog projekta Slovenske pčelarske akademije i humanitarne organizacije ITF, Pristupačnost u pčelarstvu - pčelarstvo s ciljem osnaživanja žrtava od mina, učesnici sastanka razgledali su prvi pčelinjak koji je prilagođen korisnicima invalidskih kolica.

Na sastanku su definisane mnoge ideje za daljnji rad i umrežavanje na polju prenošenja znanja o pčelarstvu u međunarodnom okruženju. Već ove godine dogovoren je razvoj i praktična realizacija dvogodišnjeg projekta MS i ITF u Banjoj Luci, paralelnu obuku instruktora pčelarstva sa invaliditetom u okviru problema usmjerenog na SFA u Murskoj Soboti, povezanost pristupačnosti u apiturizma (turizam na bazi pčelinjih proizvoda) i uspostavljanje dobre saradnje pčelara sa invaliditetom u Sloveniji i žrtava min BiH.