Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
19
Nov
2021

Projekat pomoći žrtvama mina u BiH finansira Njemačka

Dana 16. novembra 2021. godine u Sarajevu je održana prezentacija projekta pomoći žrtvama mina u BiH, kojoj su prisustvovali Nj. E. ambasadorica Margret Uebber i vojni ataše Franz-Josef Nolte.

Projekti pomoći žrtvama mina su izuzetno važni za uključivanje žrtava mina u socio-ekonomsku sferu života, saglasili su se svi prisutni na prezentaciji projekta koji je počeo u junu 2021. godine i biće završen do kraja godine. Ukupno 55 preživjelih od mina, žena i muškaraca, dobiće 60 prilagođenih i visokokvalitetnih proteza, kao i dodatne silikonske navlake za uspostavljanje udobnosti. Ovo će poboljšati kvalitet njihovog života i olakšati kretanje.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Nj.E. Margret Uebber koja je podijelila nekoliko riječi kao veliki dio projekta navela je društvene interakcije i unapređenje privatnog života. Navela je i Safeta Livakovića, žrtvu mine koja je uključena u projekat, koji je uporedio svoje osjećaje kada je dobio kvalitetnu protezu poput “vozi staro i loše vozilo, a odjednom ti neko pokloni novi Mercedes”. Gospođa Uebber je također navela da će Njemačka nastaviti pomagati i učestvovati u humanitarnoj pomoći, što se uklapa u širi mozaik međunarodne pomoći usmjerene BiH.

Projekat finansira Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova preko ITF-a, a provodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina (MDDC), koji je govorio o značaju projekta. “To je projekat koji slavi život, ohrabruje i daje nadu. Svima nam je potrebna nada u ovim teškim vremenima,” rekla je Marija Trlin, voditeljica projekta za pomoć minama u MDDC-u. Ona je istakla da su korisnici imali dotrajale i neadekvatne proteze, koje su sada zamijenjene kvalitetnim protezama koje su lakše za korištenje.

I druge žrtve mina uključene u projekat, kao što su Selma Guso, Amerisa Ahmetović i Ermin Jusufović, također su izrazile zahvalnost i govorile o problemima sa kojima se svakodnevno susreću. Projekat su opisali kao iskustvo koje mijenja život, sa čime se složio i Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS iz Banja Luke.

Njemačka ima dugu istoriju pružanja pomoći i finansiranja projekata humanitarnog deminiranja i projekta pomoći žrtvama mina. Njemačka humanitarna pomoć (Deutche Humanitare Hilfe) je 2021. godine donirala preko ITF-a više od milion eura za projekat oslobađanja od mina i pomoć žrtvama mina u BiH.

Sretni smo i privilegovani što smo dio projekata, koji nas tjeraju da shvatimo koliko je naš rad važan i koliko može poboljšati svakodnevni život ljudi. Još jednom, želimo da se zahvalimo njemačkoj vladi na njihovoj kontinuiranoj podršci koja mijenja život.

Izvor: www.itf.si