Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
09
Sep
2017

Slađan Kos šampion Republike Srpske u parakonjaništvu

Slađan Kos, šampion je prvog Prvenstvo Repulike Srpske u parakonjaništvu koje je održano u julu mjesecu 2017. godine u Glamočanima kod Srpca. Na takmičenju je učestvovalo 12 djece sa invaliditetom iz Banjaluke. Takmičenje ovakvog tipa još nije viđeno u Srpskoj, a rezultat je projekta terapijskog jahanja Saveza konjičkih organizacija RS koji je pokrenut prije godinu dana.

Pored Slađana Kos, koji je šampion u kategoriji C, nagrade su osvojili i Vasilija Živković u kategoriji B, a u kategoriji A Marko Nikolić. Oni su sa drugoplasiranim i trećeplasiranim takmičarima nagrađeni peharima i medaljama. Prvenstvo je održano u tri kategorije i jedna je uključivala samostalno jahanje, druga je podrazumijevala asistenta, a u trećoj kategoriji je stručno lice moralo u potpunosti brinuti o djetetu.

Organizatori takmičenja u Glamočanima bili su sportska organizacija "Energija života" iz Banjaluke i Konjički klub "Ipsilon" iz Srpca, a učestvovala su i djeca iz Konjičkog kluba "Kentaur" iz Banjaluke. Terapijsko jahanje u vidu parakonjaništva moglo bi u znatnoj mjeri da poboljša psihofizičke sposobnosti djece sa posebnim potrebama, pa čak i one sa najtežim stanjima organizma, poput slijepih i gluvih lica i osoba u invalidskim kolicima.

Inače, Slađan Kos je polaznik UDAS-ove Škole crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta koju pohađa već tri godine.