02
Jul
2019

Transformacija lokalnih zajednica

Predstavnici 4 (četiri) nevladine organizacije iz Banja Luke, Helsinški parlament građana, Genesis Project, IN Fondacija i Organizacija amputiraca UDAS, udružene u Konzorcijum s ciljem transformacije lokalnih zajednica, danas su potpisale formalni sporazum o saradnji. Riječ je o prvom konzorcijumu ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Navedene organizacije okupile su se oko zajedničke ideje da udruže svoje specifične pristupe i metode rada kako bi efektnije radile na transformaciji ciljanih lokalnih zajednica sa aspekta društvene povezanosti i ekonomskog osnaživanja različitih ciljnih grupa. Zajednički cilj Konzorcijuma je osnažiti socijalnu koheziju i otpornost zajednica, povećati toleranciju, osnažiti lokalne aktere za promjene i stvoriti prostor za zajedničke lokalne intervencije.

Vjerujemo da će ovaj pristup, koji kombinuje resurse, znanja i različite metode rada partnerskih organizacija, uobzirujući lokalni kontekst, postati primjer dobra prakse te da će povećati kapacitete lokalnih zajednica za rješavanje različitih izazova u cilju stvaranja društva koje uključuje sve svoje građane.