Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
07
Dec
2017

Turnir u sjedećoj odbojci ''BiH bez mina do 2025 godine''

Nevladina organizacija World Vision, u partnerstvu sa Organizacijom amputiraca “UDAS” Republike Srpske, najavljuje turnir u sjedećoj odbojci “Bosna i Hercegovina bez mina do 2025. godine”, koji će biti održan u subotu, 9. decembra 2017. godine u sportskoj dvorani Srednjoškolskog centra u Doboju. Ceremonija svečanog otvaranja će početi u 10:00, a zatvaranje turnira i podjela priznanja u 14:30.

Turnir u sjedećoj odbojci je uvodna aktivnost projekta "Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u Bosni i Hercegovini” sa ciljem socio-ekonomskog osnaživanja i integracije žrtava mina i njihovih porodica u 11 minama ugroženih opština u BiH. Projekat je finansiran od Evropske unije i sufinansiran od World Vision Austrija i partnerskih opština.

Turnir će ugostiti šest klubova sjedeće odbojke iz BiH sa preko 60 sportista sa invaliditetom. Kroz okupljanje i takmičenje preživjelih od mina, ratnih veterana i osoba sa invaliditetom, turnir ističe važnost sporta u rehabilitaciji i integraciji ovih kategorija, te promovira njihove talente, kapacitete, doprinos razvoju zajednice, pomirenju i izgradnji mira u BiH.

Turnir predstavlja nasljeđe “Memorijala princeze Diane”, turnira u sjedećoj odbojci koji se održavao u BiH 18 godina u znak sjećanja na princezu Dianu i njen doprinos zaštiti i promociji prava žrtava mina širom svijeta. Na 20. godišnjicu posjete princeze Diane žrtvama mina u Bosni i Hercegovini i usvajanju Konvencije o zabrani mina, turnir će prenijeti snažan poziv za akciju.

Učesnici turnira, žrtve mina iz minama ugroženih opština, će iskoristi ovu priliku da pozovu nadležne državne institucije da ispune preostale obaveze iz Konvencije o zabrani mina da bi se što je moguće prije, a najkasnije do 2025. godine postigao krajnji cilj – BiH bez mina.

U nastavku možete preuzeti saopštenje Saopstenje za medije_turnir u sjedecoj odbojci.doc