Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
04
Apr
2019

Povodom 4. aprila Svjetskog dana borbe protiv mina organizovan besplatan pregled žrtava mina u ZTC "Banja Vrućica"

Povodom Svjetskog dana borbe protiv mina, a koji se obilježava danas, u Zdravstveno-turističkom centru (ZTC) "Banja Vrućica" organizovani su besplatni pregledi za članove Organizacije amputiraca UDAS sa prostora opštine Teslić. Na ovaj način "Banja Vrućica" je pokazala da je prepoznala potrebu ove kategorije stanovništva svoje opštine, te da nastoji da im u što većoj mjeri olakša proces rehabilitacije.

Željko Volaš, predsjednik UDAS-a, naglasio je tom prilikom da je položaj žrtava mina u Bosni i Hercegovini jako težak i da je obaveza svih lokalnih zajednica da im omogući što bolju integraciju, a da ova aktivnost "Banje Vrućice" mnogo znači svim žrtvama sa prostora opštine Teslić.

"Ovo je zaista jedna sjajna aktivnost i zahvalni smo 'Banji Vrućici' što brine o članovima našeg udruženja. Besplatni pregledi žrtvama mina mnogo znače jer su to uglavnom ljudi koji su u zrelim godinama i zato će im biti od velike pomoći u njihovoj daljoj rehabilitaciji", kazao je Volaš.

On je naglasio da je i Fond zdravstvnog osiguranja RS pojednostavio proceduru u vezi sa prikupljanjem dokumentacije za rehabilitaciju ove kategorije stanovništva, a čije troškove snosi Fond, tako da amputirci sami biraju banju u kojoj će se oporavljati.

"Naši članovi koji su već bili u 'Banji Vrućici' veoma su zadovoljni uslovima koje pruža ova banja i zapravo najveće interesovanje vlada upravo za 'Banju Vrućicu'. Ovdje zaista imamo niz pogodnosti koje nemamo na drugim mjestima, tako da sa zadovoljstvom pozivam sve amputirce da upravo ovdje vrše svoju rehabilitaciju", istakao je Volaš.

I žrtve mina, koje su juče pregledane u "Banji Vrućici", za ovu ustanovu imaju samo riječi hvale.

Zoran Panić kaže da je imao samo 19 godina kada je stao na minu 1992. godine. "Ovaj današnji gest 'Banje Vrućice' za nas mnogo znači. Ovaj gest znači da nismo zaboravljeni. Takođe, zahvaljujući rehabilitaciji u banji uslovi našeg života umnogome se poboljšavaju. Veoma smo zadovoljni uslovima rehabilitacije, smještajem, terapijama. Zaista je sreća što imamo jednu ovakvu ustanovu u našoj blizini", ističe Panić.

Iz "Banje Vrućice" poručuju da će i u budućem periodu nastaviti sa društveno odgovornim poslovanjem, kako bi u što većoj mjeri pomogli raznim kategorijama stanovništva.

"Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje sprovodimo kao društveno odgovorno preduzeće i iskreno se nadamo da će u narednom periodu biti sve manje osoba koje stradaju od mina. Na ovaj način, simboličnim gestom smo željeli da im ukažemo pažnju, da neko u njihovoj lokalnoj zajednici misli na njih i da im na jedan način olakšamo svakodnevni život. Svima onima koji dođu kod nas na rehabilitaciju pružićemo najbolje uslove za oporavak, a sve sa ciljem poboljšanja uslova njihovog života", poručio je Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije i marketing.

Izvor: www.nezavisne.com