Сјајне вијести: БиХ без касетне муниције!

На свечаној церемонији која је одржана данас у Парламентарној скупштини БиХ у организацији Центра за уклањање мина у БиХ у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ, Комисијом за деминирање у БиХ и невладином организацијом Норвешка народна помоћ, званично је проглашено да је БиХ од 1. септембра 2023. године очишћена од касетне муниције.

Све познате површине контаминиране касетном муницијом у БиХ су очишћене, чиме је БиХ у потпуности испунити преузете обавезе из Конвенције о забрани употребе касетне муниције. На церемонији проглашења БиХ без касетне муниције, захвалност за изузетан допринос уклањању касетне муниције у БиХ добиле су заслужне институције, организације, појединци, међу којима је, заслужно признање, добила и Организација ампутираца УДАС.

Конвенција о забрани касетне муниције је међународни уговор, који забрањује употребу, производњу, складиштење и пренос касетне муниције, направио је значајне кораке у постизању свијета без жртава, патње и друштвено-економских утицаја узрокованих касетном муницијом. Тренутно, Конвенција има 112 државе чланице и 12 потписница, указујући на глобалну посвећеност рјешавању хуманитарних и сигурносних проблема узрокованих касетном муницијом. БиХ је ратификовала Конвенцију 7. септембра 2010. и постала држава чланица Конвенције о забрани касетне муниције 1. марта 2011. године.

Захваљујемо се свима који су на било који начин дали допринос како би БиХ постала сигурна земља, земља без касетне муниције.


Објављено

у

од

Ознаке: