Студијска посјета у Словенији: Стечено знање за будуће успјехе

Студијска посјета у оквиру пројекат “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ – фаза 3“ која је реализована од 6 -9. јуна 2023. године у Републици Словенији успјешно је завршена.

У оквиру програма студијске посјете учествовало је 11 представника из БиХ, од којих је било 8 пчелара, жртава мина, по један представник из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Центра за развој пољопривреде и села Града Бања Лука као и Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци.

Током студијске посјете учесници су имали посјету у Триглавски народни парк, долина Крма у оквиру које су се упознали са узгојом и селекцијом матица. Такође, дио студијске посјете се односио и на посјету Пољопривредном институту Словеније гдје се говорило о националном програму за узгој матица и њиховој селекцији. Након института, посјета је настављена и у Пчеласрком савезу Словеније гдје је уприличена и дегустација словенских медених производа.

На крају, студијска посјета је завршена посјетом Куће крањске пчеле, Вишња Гора гдје су учесници имали прилику да се упознају са интерактивном изложбом као и са јединственим смјештајем у објектима у облику кошнице.

Захвални смо на знању, искуству и свим практичним и корисним савјетима које смо имали прилику да чујемо и доживимо током студијске посјете. Сигурно смо да ће стечено знање донијети позитивне и плодоносне резултате за жртве мина у БиХ који се баве пчеларством.

Студијска посјета је рализована у оквиру пројекат “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ – фаза 3“ којег реализује Организација УДАС у партнерству са ИТФ Словенија и Пчеларском академијом Словеније уз подршку Републике Словеније, Министарства вањских послова.


Објављено

у

од

Ознаке: