Обиљежен Свјетски дан пчела: Пчеларство у служби оснаживања група и развоја заједница

Поводом обиљежавања Свјетског дана пчела, Стална мисија Републике Словеније при Уједињеним Нацијама у Њујорку и Канцеларија ФАО (Food and Agriculture Organization of the United Nations) организовала је хибридни догађај у сједишту УН-а у Њујорку 22. маја 2023. године са почетком у 13:15 часова.

Једна од учесника/ца догађаја (онлине) била је и Организација УДАС у оквиру којег смо презентовали резултате трогодишњег пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ“ којег реализује УДАС у партнерству са ИТФ Словенија и Пчеларска академија Словеније уз подршку Министарства вањских послова Словеније и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Приликом презентације наведеног пројекта и одговора на питања организатора, указали смо да је концепт оваквог пројекта примјењив и на друге групе у локалним заједницама из разлога што омогућава да у почетним фазама развоја властитих малих бизниса можете да радите код куће. У почетку вам нису потребна велика улагања нити велике инвестиције. Пчеларство омогућава и активно укључивање и чланова породице што додатно оснажује породицу, њихов заједнички рад који, на крају, доноси корисне приходе и унапређује квалитет живота породице. Особе са инвалидитетом или било које друге скупине у локланим заједницама када раде осјећају се као активни учесници у развоју својих заједница, који могу властитим примјeром бити добра позитивна и инспиративна прича за оснаживање других. Корисност у погледу здравља за човјека кроз његов боравак у природи и рад са пчелама је непроцјењљив.

Такође, у оквиру дискусије указали смо и на могућности које отвара оваква врста пројекта у погледу сарадње, размјене искуства и знања са другим пчеларима на локалном и регионалном нивоу. Кроз промоцију пчеларских производа на сајмовима на локалном, али и на регионалном нивоу ствара се могућност за успостављање, умрежавања са другима, успостављање пословне сарадње, пласман производа на нова/друга тржишта и сл. Оснаживањем појединца, група у локалним заједницама стварамо добру основу за успостављање друштва по мјери сваког човјека.

Захваљујемо се на позиву Сталне мисије Републике Словеније при УН у Њујорку и што смо имали могућност да представимо пројекат и његове резултате и да заједно прославимо Свјетски дан пчела. Посебна захвалност на подршци нашим партнерима ИТФ Словенија и Пчеларска академија Словеније без чије подршке пројекат пчеларства за жртве мина у БиХ не би имао значајне резултате.

Настављамо и даље са развојем пројекта пчеларства у БиХ.


Објављено

у

од

Ознаке: