Мине и даље пријетња становништву БиХ

Поводом обиљежавања 4. априла Међународног дана борбе против мина, Организација УДАС још једном подсјећа да се БиХ и даље суочава са великим проблемом заосталих мина и неексплодираних убојитих средстава, које директно утичу на сигурност становника ове земље и имају негативан утицај на економски развој у већем броју локалних заједница.

Алармантна је ситуација да ни скоро три деценије након завршетка рата нису уклоњене све заостале мине и друга експлозивна средства у БиХ. Процес деминирања у БиХ одвија се споро јер није издвојен новац за те намјене са свих нивоа власти.

У извјештају о раду Комисије за деминирање у БиХ за прошлу годину наведено је да, према најновијим процјенама, сумњива опасна површина на мине износи 869,64 километра квадратна, што је 1,69 одсто територије БиХ.

Додатну отежавајућу ситуацију предаставља и то што и поред прописно постављених знакова минског упозоравања, због лоше економске ситуације у земљи становништво БиХ свјесно улази у сумњиве ризичне површине углавном због прикупљања огрева и сакупљања секундарних сировина. Нажалост, и у 2023. години смо имали минска страдања, гдје је једна особа изгубила живот у обиљеженом минском пољу код Добоја.

Ове године би требала да услиједи и ревизија Стратегије о противминском дјеловању 2019-2025 која ће јасно дати показатеље до када би требало да буде завршен процес деминирања. Многи фактори утичу на овај процес, који је отежан из разлога што нема слуха за деминирање и помоћ становништву које више од 25 година живи поред минских поља. Стратегија противминског дјеловања 2019-2025 је продужена до 2027. године.

Апелујемо на све нивое власти у БиХ да се предузму конкретне мјере у сложеном процесу деминирања и да се уклоне мине са подручја Републике Српске, ФБиХ и Брчког Дистрикта како бисмо обезбиједили сигуран живот свих грађана.


Објављено

у

од

Ознаке: