Завршена дводневна едукација у пчеларству за особе са инвалидитетом

Дводневни едукативни тренинг у пчеларству, који је окупио 47 ученика жртава мина из 14 градова/општина из Републике Српске и Федерације БиХ, реализован је у претходна два дана у Бањој Луци. Тренинг је реализован у оквиру пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртва мина у Босни и Херцеговини – фаза 3“ којег реализују ИТФ Словенија, Организација УДАС и Пчеларска академија Словеније уз подршку Министарства вањских послова Републике Словеније, Министарсва пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Града Бања Лука. Сврха пројекта је оснаживање пчелара, жртава мина, особа с инвалидитетом из Босне и Херцеговине, знањем које ће помоћи у побољшању учинковитости, дјелотворности и исплативости пчеларске дјелатности у будућности. Нагласак у пројекту односи се на промоцији пчеларства међу жртвама мина, као могућег извора прихода.

Циљ тренинга био је оспособити жртве мина за вођење малих бизниса у области пчеларства, размијену информација, знања и искустава са пчеларима из Републике Словеније, као и начин умрежавања жртава мина који се баве пчеларством. Едукатори тренинга били су инструктори пчеларства из Републике Словеније. Током тренинга учесници су имали могућност да добију стручне едукације на тему изимљавања пчелињих заједница и припрема за прву испашу као и о вјештачком разројавању и спречавању роидбеног нагона. Значајан дио едукације односио се и промоцију и пласман пчелињих производа на тржишту као и технологије рада ЛР кошница и АЖ кошница.

У оквиру наведеног пројекта, током 2023. године планирана је и студијска посјета представника из БиХ у Републику Словенију у циљу размјене искуства. Студијска посјета ће се организовати уз подршку Пчеларске академије Републике Словеније.


Објављено

у

од

Ознаке: