Отворен Центар за пчеларство за особе са инвалидитетом

Данас је у просторијама Организације ампутираца УДАС у Бањој Луци отворен Центар за пчеларство за жртве мина. Центар је отворен у оквиру пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина“ којег реализује Организација УДАС у партнерству са ИТФ Словенија и Пчеларском академијом Републике Словеније уз подршку Министарства вањских послова Републике Словеније, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Града Бања Лука.

Кључна сврха пројекта је оснаживање пчелара, жртава мина знањем које ће помоћи побољшању учинковитости, дјелотворности и исплативости пчеларске дјелатности. Пчеларство омогућује успостављање стабилних прихода кућанства и побољшање квалитета живота рањивих друштвених скупина. Захтијева мала почетна улагања и не захтијева сложене технологије за почетак, будући да се могу користити материјали из локалних извора. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мале пољопривредне активности у мјестима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски, те стога нуди бројне могућности запошљавања чак и особама с инвалидитетом, јер се темељи на раду код куће. Нагласак у пројекту односи се и на промоцији пчеларства међу жртвама мина, као могућег извора прихода.

Отварање Центар за пчеларство има за циљ да центар буде мјесто на којем ће пчелари, жртве мина, али и сви заинтересовани љубитељи пчеларства моћи да добију корисне информације о пчеларству, стручне едукације, информације о новим технологијама, као и изазовима на које је потребно обратити пажњу кад је ријеч о пчеларењу. Сврха оснивања пчеларског центра у Бањој Луци је и повезивање пчелара у регији и шире, што представља заједнички простор за размјену знања и информација. Центар ће осигурати практичну обуку за пчеларе и понудити прилике за промоцију меда и производа од меда пчелара жртава мина. Улога Центра огледа се и у повезивања пчелара са пружаоцима услуга као што су фондови, агенције и друге институције које могу бити од значаја у развоју малих бизниса у пчеларству за жртве мина и друге особе са и без инвалидитета.

Приликом данашњег отварања Центра за пчеларство представљени су мед и производи од меда наших корисника који су настали у оквиру наведеног пројекта током имплементације фазе 1 и фазе 2 пројекта.

На отварању Центра присуствовали су делегација Републике Словеније, представници Владе Републике Српске и Града Бања Лука:

  1. Њ.Е. Амбасадор Републике Словеније
  2. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске
  3. Генерални секретар Министарсва пољопривреде, шумарства и прехране Републике Словеније
  4. Представници Службе за ЕУ координацију за међународне послове Републике Словеније
  5. Директор пољопривредног института Републике Словеније
  6. Директор ИТФ (Енханцинг Хуман Сецуритy) Словенија
  7. Водитељ одјељења Пчеларска академија Републике Словеније
  8. Директор Пољопривреденог института Републике Српске
  9. Представници министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске
  10. Директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида
  11. Директор Градске развојне агенције Бања Лука
  12. Представници Града Бања Лука
  13. Корисници, жртве мина, особе са инвалидитетом

Организација УДАС већ трећу годину реализује пројекат у области пчеларства за жртве мина у Републици Српској и Федерацији БиХ. У оквиру пројекта до сада су реализоване фаза 1 и фаза 2 пројекта у оквиру којег је
унапријеђено знање за 56 корисника, жртава мина у области пчеларства; Обезбијеђена је пчеларска опрема за 56 корисника, који су завршили програм обуке у области пчеларства; Релизована је студијска посјета у Мурској Соботи у Словенији; У оквиру пројекта основано је и активно ради Удружење печалара са инвалидитетом и жена ПЧЕЛИЦА.

У 2023. години заједно са нашим партнерима, почели смо са имплементацијом фазе 3 пројекта у оквиру које ће се радити наставак едукације корисника у области пчеларства, обезбјеђење пчеларске опреме за кориснике, као и израда веб сајта за промоцију меда и пчелињих производа жртава мина и других особа са и без инвалидитета. Кључна активност у фази 3 пројекта јесте могућност проналаска адекватне локације за изградњу Центра за пчеларство у Републици Српској. Као почетна фаза овом дугорочном процесу јесте данашње отварање канцеларије Центра за пчеларство.

Такође, у оквиру програма отварања Центра за пчеларство, Организацији УДАС је уручена донација осигурања Триглав за куповину медоносног биља јер су се УДАС, ИТФ и Пчеларска академија придружили Словенској инициативи “Дан садње медовитих биљака“ који је одржава 25. марта. Донацију су уручули директор Пољопривредног института Републике Словеније и водиљица Одјела Пчеларске академије у оквиру Пољопривредног института Републике Словеније.

Неизмјерна захвалност и поштовање указујемо Влади Републике Словенији, Влади Републике Српске и Граду Бањалука који су препознали значај пројекта пчеларства за жртве мина и друге особе са инвалидитетом и што настављамо за реализацијом фазе 3 пројекта.


Објављено

у

од

Ознаке: