Отварање Центра за пчеларство за жртве мина у Бањалуци

У оквиру пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ – фаза 3“, у сриједу, 29.3.2023. године у 11:00 часова у просторијама Организације ампутираца УДАС биће отворен Центар за пчеларство.

ИТФ, Организација ампутираца УДАС и Пчеларска академија Словеније трећу годину за редом реализују пројекат “Пчеларство као алат у оснаживања жртава мина у БиХ“ . Кључна сврха пројекта је оснаживање пчелара, жртава мина из БиХ знањем које ће помоћи побољшању учинковитости, дјелотворности и исплативости пчеларске дјелатности. Пчеларство омогућује успостављање стабилних прихода кућанства и побољшање квалитете живота рањивих друштвених скупина. Захтијева мала почетна улагања и не захтијева сложене технологије за почетак, будући да се могу користити материјали из локалних извора. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мале пољопривредне активности у мјестима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски те стога нуди бројне могућности запошљавања чак и особама с инвалидитетом, јер се темељи на раду код куће.

Сврха оснивања пчеларског центра у Бањој Луци је повезивање пчелара у регији и шире, што представља заједнички простор за размјену знања и информација. Такођер ће осигурати практичну обуку за пчеларе и понудити прилике за промоцију меда и производа од меда пчелара жртава мина.

Осим отварања пчеларског центра у Бањој Луци, биће одржан и дводневни едукативни тренинг на којем ће пчеларски инструктори Пчеларске академије из Словеније проводити едукацију из подручја исхране пчела, припреме пчелињих заједница за прву прољетну пашу, презентирати начин пчеларења АЖ кошницама и скицирати учинковите стратегије за заједнички наступ пчелара жртава мина на тржишту понуде меда и производа од меда.

Такође, у склопу отварања Пчеларског центра у Бањој Луци пројектни партнери придружили су се иницијативи Словенског пчеларског савеза под називом “Дан садње медоносног биља“ који се одржава 25. марта. Ријеч је о иницијативи словенских пчелара за цијели свијет, “јер је нашој планети потребна садња медоносног дрвећа како би се очувала околина, опрашивачи и тиме осигурао њихов опстанак и осигурала услуга опрашивања за производњу 70% хране” ( Словенско пчеларско друштво). У ту сврху осигурање Триглав донирало је средства у износу од 2.000,00 еура за набавку медоносног биља новом пчеларском центру у Бањој Луци.

У оквиру фазе 3 пројекта, пчелари, жртве мина из БиХ ће имати и студијску посјету у Словенију током мјесеца јуна 2023. године ради практичне обуке о узгоју матица коју ће организовати Пчеларска академија Словеније.


Објављено

у

од

Ознаке: